Народна странка

Алексић: Народна странка тражи поништај незаконите приватизације ПКБ-а

Алексић: Народна странка тражи поништај незаконите приватизације ПКБ-а

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић најавио је данас да ће правни тим те странке поднети захтев за поништај "незаконите" приватизације ПКБ-а и раскид уговора са компанијом „Ал Дахра“ из Уједињених Арапских Емирата, која је купила ПКБ.

„Приватизација ПКБ-а је најбољи пример недомаћинског понашања власти, невиђене корупције и жеље за гашењем пољопривредне производње у Србији", рекао је Алексић на конференцији за новинаре одржаној у београдском одбору Народне странке.

Алексић је навео да је 17.000 хектара земљишта ПКБ-а, што је половина површине Београда, продато Арапима за свега 4.700 евра по хектару, а да је ПКБ пре тога продао своје земљиште компанији „Лидл“ по цени од 900.000 евра по хектару, а компанији МПЦ је продао четири хектара за 700.000 евра.

Алексић је напоменуо да ће вредност једног хектара земљишта плаћеног 4.700 евра, које сада поседује „Ал Дахра“, бити 200.000 евра када буде изграђен ауто-пут Београд-Зрењанин.

Он је додао и да ће бити обављена експропријација земљишта на којем ће бити изграђен ауто-пут и да ће Србија морати да плати „Ал Дахри“ земљиште, ако та компанија не буде дарежљива и „поклони то земљиште, што би било логично јер ће вредност тог земљишта скочити и до 100 пута више него што су га они платили“.

Додао је да се на основу просторног плана Града Београда у време приватизације ПКБ знало да ће ауто-пут проћи преко земљишта ПКБ-а и да је постојала "јасна намера власти да се ово овако спроведе".

Алексић је навео да очигледно нису испуњене обавезе „Ал Дахре", које је та компанија требало да испуни за три године,.

Потпредседник Народне странке је рекао да су припреме за уништење ПКБ-а почеле 2014. године, када је Влада Србије субвенције од седам динара по литру млека ограничила на 12 милиона литара годишње, док је производња млека у ПКБ-у у том тренутку била 62 милиона литара годишње, а затим и са ограничавањем субвенција од 2.500 динара по грлу - на укупно 300 грла годишње, док је ПКБ имао 8.300 крава.

"ПКБ је остао без 8.000 грла за које ће добити субвенцију, то је губитак већи од пет милиона евра годишње. То је била политичка одлука Владе Србије", рекао је Алексић, и додао да је то био "први корак" ка спорној приватизацији ПКБ-а.

Алексић је навео да је наредни корак било пребацивање 17.000 хектара земљишта, које је до тада било у државној својини, у својину ПКБ-а да би могло бити предмет продаје, и да је такав захтев поднео директор те фирме Драгиша Петровић.

Према Алексићевим речима, катастар одбија тај захтев, јер нема основа, и у супротности је са законом, директор ПКБ-а подноси жалбу Министарству грађевине, које је усваја и почиње укњижавање земљишта у власништво ПКБ-а.

"Државни јавни првобранилац подноси против тога тужбу Управном суду 3. новембра 2015. године, наводећи да то земљиште може бити искључиво у јавној својини и не сме да се укњижи у власништво ПКБ-а. После тога тадашњи председник Владе Србије Александар Вучић 18. децембра 2015. године доноси закључак и налаже Државном јавном правобранилаштву да одустане од тужби против акта Министарства грађевине", казао је Алексић.

Алексић је додао да се вероватно "тада већ знало ко ће да купи ПКБ", као и да је потезима власти ПКБ до 2018. године на годишњем нивоу губио по пет милиона евра, када је јавни позив за приватизацију расписан под таквим условима "да није постојала могућност" за домаће компаније да учествују у њему, већ је продат "Ал Дахри".

"Мотив за приватизацију ПКБ-а није наставак пољопривредне производње, него земљиште. До данас немамо у јавности уговор о приватизацији ПКБ-а, који је за три године требало да уложи 30 милиона евра, што истиче у новембру", рекао је Алексић.

Он је навео да је "Ал Дахра" купила ПКБ са 7.300 крава, да је у међувремену купљено још 600 крава, али да данас, након три године "има 1.300 крава мање".

МНОГИ ПОЛИТИЧАРИ БИ БИЛИ У ТУЖИЛАШТВУ ЗБОГ ЈОВАЊИЦЕ ДА ИМАМО ИНСТИТУЦИЈЕ

Алексић је рекао да је производња марихуане на пољопривредном добру "Јовањица" била под "директном контролом државе, БИА и МУП-а, и оних који су ухапшени у тој истрази.

Алексић је рекао да изјава министра одбране Небојше Стефановића "да не постоји афера ’Јовањица’" показује да је он "у великом проблему и у већој немилости" режима од опозиције "с обзиром да није могао да заштити" имање на коме је узгајана марихуана.

"Да имамо независне институције многи од политичара би били у тужилаштву а неки и у затвору", рекао је Алексић.

ЛОГИЧНО ЈЕ ДА ОПОЗИЦИЈА ИМА ЈЕДНОГ КАНДИДАТА НА ИЗБОРИМА

Алексић је рекао да би опозиција требало да стане иза једне листе и једног кандидата на изборима за председника Србије, али да није било разговора о томе ко би то могао бити зато што још теку разговори о изборним условима, односно још се не зна да ли ће опозиција на изборима учествовати.

Алексић је навео да је логично да бојкот опозиција, због чијег ће неучествовања на претходним изборима и бити расписани превремени парламентарни избори, стане иза једног председничког кандидата, и једне изборне листе на парламентарним и локалним изборима.

"Ми из опозиције чекамо предлог платформе ЕУ за побољшање изборних услова коју очекујемо данас, сутра, а 17. септембра и 18. септембра видећемо да ли ће бити договора или нећемо ићи на изборе. У овом тренутку смо сви фокусирани на изборне услове", рекао је Алексић.

Поводом изјаве председника Србије и Српске напредне странке (СНС) Александра Вучића да "не зна" да ли ће се кандидовати на наредним председничким изборима, Алексић је рекао да то може бити "игра са његовим колегама из странке, како га сви моле да се кандидује", али да може да показује и да Вучић чека процене јавног мњења, "и да неће да се кандидује ако не може да победи".