Народна странка

Алексић: Све приче испричане са Мајом Гојковић, нема више разговора с њом

Алексић: Све приче испричане са Мајом Гојковић, нема више разговора с њом

Први потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић изјавио је данас да опозиција више нема о чему да разговара са председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић, јер су са њом „све приче испричане“, а да би можда могла да разговара са новим председником парламента, који би ту функцију обављао до наредних избора.

„Позив Маје Гојковић опозицији на разговор касни три године, јер три године имала прилику да разговарамо са опозицијом о условима рада парламента и поштовању пословника, а сетила се сада, када ми више нећемо да уђемо у салу“, рекао је Алексић на конференцији за новинаре посланика који бојкотују седнице парламента.

Алексић је истакао да ће посланици опозиције наставити да разговарају са грађанима широм Србије и да заступају њихове интересе, као и да ће у паралелном парламенту дискутовати о свим законским предлозима, јер не желе да учествујемо у циркусу који је напредњачка већина направила у скупштинској сали.  

Алексић је најавио да ће поднети кривичну пријаву против министарке грађевинарства Зоране Михајловић јер изградња исте деонице аутопута познатог као Моравски коридор без објашњења поскупела за чак 300 милиона евра, са 500 милиона на 800 милиона.

„Саобраћајни институт ЦИП је 2013. године проценио изградњу аутопута Појате – Прељина на 500 милиона евра, а Зорана Михајловић је прошле године потписала Меморандум о изградњи исте деонице на износ од 800 милиона евра. Месецима сам је јавно питао зашто је поскупела градња за 300 милиона, није одговорила. Сада ћу против ње поднети кривичну пријаву“, рекао је Алексић.  

Алексић је истакао да Зорана Михајловић не даје свој новац за аутопут, него се градња финансира новцем свих грађана Србије из буџета.

„Иста километража, иста траса аутопута у долини Западне Мораве поскупела је за пет година за 300 милиона евра, а министарка Михајлови ћ ћути и не даје јавности објашњење за поскупљење. Шта се толико променило за пет година, па је цена повећана за 300 милиона евра“, упитао је Алексић.

Алексић је, поводом решавања проблема задужених у швајцарским францима, истакао да се власт после седам година сетила да почне решавање тог питања, али тако што ће из буџета издвојити 100 милиона евра, односно даће новац свих грађана.

„Зашто штету не финансирају они који су узели профит, а то су банке, него се све преваљује на грађане“, упитао је Алексић.

Алексић је истакао да ће неодговорна власт грађане на текућој седници задужити за нових 70 милиона евра кроз кредит за Србијагас.

„Ко нормалан узима кредит ако има вишак у каси, као што тврди власт? Министар финансија Синиша Мали се хвали суфицитом, власт говори о благостању, златном добу, економским реформама – а онда се задуже за још 70 милиона евра“, рекао је Алексић.

Алексић је, поводом пада Србије за 14 места на годишњој листи слободе медија организације Репортери без граница на 90. место у свету, упитао министра културе и информисања Владана Вукосављевића да ли у Србији поштују закони о информисању и медијима, да ли се РЕМ у свом пословању придржава закона и Устава и да ли министарство то контролише.

„Да ли је нормално да се спроводи харанга против опозиције, и да ли је нормално да медији преносе претње Ради Трајковић и другима који не подржавају власт“, упитао је Алексић.