Народна странка

Алексић у Лесковцу: Референдум о „француско-немачком“ плану, не о Уставу Србије

Алексић у Лесковцу: Референдум о „француско-немачком“ плану, не о Уставу Србије

Шеф посланичке групе Народне странке изјавио је у Лесковцу да је референдум о одбацивању „француско-немачког“ споразума за независност Косова и Метохије једини начин да се спречи спровођење тог плана и да се референдум не тиче Устава Србије.

„Референдум се односи само на конкретан план који је прихватио председник Србије Александар Вучић, а да никога није питао. Последице спровођења су већ видљиве, јер је на основу споразума прихваћена кандидатура ’Косова’ за чланство у Савету Европе“, рекао је Алексић у Лесковцу, где је разговарао са грађанима који су потписивали иницијативу Народне странке за расписивање референдума.

Народна странка прикупља потписе за расписивање референдума, а иницијативу можете потписати ОВДЕ.

Алексић је додао да власт опструише иницијативу за референдум, али да ће, када буде скупљено потребних 100.000 потписа, Народна странка однети потписе у скупштину.

„Или ће нам дати да оверимо потписе или ће грађани морати да се боре за то на улици или где год буде требало. Ово је само један од начина на који се данас крчми државни и национални интерес Србије под Вучићевом управом Вучића. Као што то ради са предајом Косова и Метохије, тако предаје и друге делове земље“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да Кинези на истоку Србије „без икакве контроле отварају руднике и угрожавају животе грађана који живе тамо“.

„Тако имају намеру да ’реше’ и јадарски регион. У ’зеленој агенди’ ЕУ Јадар је предвиђен за зону жртвовања, како би се тамо копао литијум, а западњаци правили аутомобиле на батерије. Боље је да ми правимо те аутомобиле, а литијум да увозимо са стране. Зашто да трајно уништавамо нешто наше“, упитао је Алексић.

Алексић, који се бави пољопривредном производњом у Трстенику, рекао је да Србија увози млеко и да је број крава спао на свега 200.000.

„Из Албаније увозимо краставац и парадајз, из Русије црни лук и шаргарепу, кромпир из Француске. А ми смо земља која има три пута више обрадивих површина од Холандије која зарађује између 80 и 100 милијарди евра годишње прихода са милиона и по хектара, а ми са 4,5 милиона хектара обрадивог земљишта тек између пет и шест милијарди“, навео је Алексић.

Алексић је истакао да у Србији милион и по људи живи од пољопривреде и препуштени су да се сами боре на тржишту, док пољопривредници у развијеним државама добијају велике субвенције.

„Народна странка предлаже конкретне мере за развој пољопривреде. Буџет за пољопривреду мора да буде 10 одсто од укупног државног буџета, јер ако пољопривреда учествује са 10 одсто у стварању БДП-а, толико би требало и да добије“, рекао је Алексић.  

Алексић је навео да би пољопривредницима требало дати најмање милијарду евра за подстицаје и субвенције и да се тај новац усмери на мала породична газдинства, јер 400.000 газдинстава, односно 80 одсто од укупног броја, чине поседи до пет хектара.

„Држава је пре 12 година давала 12.000 динара по хектару, а данас даје 6.000 динара. У међувремену су поскупели ђубриво, репроматеријал, струја, радници… Мора се направити оквир да пољопривредници могу да од свог рада добро живе“, додао је Алексић.

Алексић је додао да Србија „може да буде нормална и уређења земља“, али мора да се сасече корупција и да одговарају сви који су се у последњих десет година огрешили о државну функцију и крали народни новац из буџета.