Народна странка

Алексић затражио хитну седницу скупштине о Косову и Метохији

Алексић затражио хитну седницу скупштине о Косову и Метохији

Шеф посланичке групе Народне странке у Скупштини Србије Мирослав Алексић затражио је данас хитно одржавање посебне седнице парламента о Косову и Метохији како би држава могла брзо да реагује до 1. септембра, до када је влада самопроглашеног Косова одложила одлуку о реципроцитету за документе из централне Србије.

„На тој седници бисмо расправљали и о томе шта Србија има од бриселских споразума након што је спровела све што је била њена обавеза, а није добила ништа и није формирана Заједница српских општина, док су се функционери власти хвалили да смо победили са 5:0. Расправљали бисмо и о томе шта је резултат такозваног вашингтонског споразума“, рекао је Алексић телевизији Н1.

Алексић је упитао зашто власт у Београду није покушала да иницира седницу Савета безбедности УН о последњим догађајима на Косову и Метохији.

„Саветом безбедности председава Кина, а од 1. септембра председаваће Француска. Председник Србије Александар Вучић се хвали да је пријатељ и са једнима и са другима и зашто онда не договори седницу како би се спречило ово што се догађа на Косову и Метохији? Људи су могли да страдају и не смемо дозволити да ико више страда и да буде угрожен“, рекао је Алексић.  

Алексић је навео да је власт СНС-а од 2014. године „у коалицији са Рамушом Харадинајем“ и да подржава институције самопроглашеног Косова и истовремено развлашћује Србију на Косову и Метохији.

„Дали су правосуђе, полицију, омогућили Приштини међународни телефонски број, предали Газиводе и електроенергетски систем, успоставли граничне прелазе, а сада њихов коалициони партнер из приштинске владе прави инциденте, матретира наш народ и шаље специјалну јединицу РОСУ“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да власт „прво не би требало да лаже наш народ на Косову и Метохији, него да разговара с њим о проблемима са којима се суочава“.

„Био сам на Косову и Метохији и разговарао са нашим људима. Они не знају да ли им веће проблеме праве Албанци или Српска листа која их уцењује, рекетира и узима им део плате. Наши људи су угрожени са свих страна и малтретирају их вероватно са циљем да напусте своје домове, али они који до сада нису отишли неће то учинити ни у будућности“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да ће посланици Народне странке у Скупштини Србије недвосмислено бити опозиција и да ће предлагати решења и законе који ће побољшати свакодневни живот грађана, а и указиваће на корупцију и криминал власти и захтевати формирање анкетних одбора.

„Кључна улога коју је парламент изгубио је контрола извршне власти. Надам се да ћемо успети да бар у некој мери успоставимо ту контролу“, додао је Алексић.

Алексић је навео да се „не могу спуштати тензије“ и не може се најављивати подршка предлозима власти јер се тиме „гази по жртвама режима, од узбуњивача из ’Крушика’ Александра Обрадовића па надаље“.

„Народна странка ће се доследно залагати за своје циљеве, али нећемо правити компромисе са режимом“, рекао је Алексић.

Алексић је оценио да одлука РЕМ-а да националне фреквенције додели телевизијама Пинк, Хепи, Прва и Б92 показује да ће „режиим бранити постојећу медијску сцену свим силама“.

„Главно упориште власти су медији који су поново добили националне фреквенције, а људи из РЕМ-а који су им то дали су се оглушили о многобројна кршења закона и етичких норми која су починиле те телевизије и за то нико није одговарао“, закључио је Алексић.