Народна странка

Алексић Вучићу: Издаја је ако продате земљу одбрањену крвљу предака

Алексић Вучићу: Издаја је ако продате земљу одбрањену крвљу предака

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да је председник Србије Александар Вучић преговара о статусу Косова и Метохије супротно међународном праву и да не сме јасно да каже да се противи чланству самопроглашеног „Косова“ у УН, што је предвиђено немачко-француским планом и што би представљало темељ стварања Велике Албаније.  

„Продајете народ и државу да бисте још мало уживали на власти. То су, према Кривичном законику, припремне радње за извршење кривичног дела. Једна дефиниција каже да је издаја облик преваре када се изневери поверење и очекивање или повреде интереси групе. Владика Николај је рекао да је проклетство када продате земљу која је одбрањена крвљу предака“, рекао је Алексић на седници Скупштине Србије.

„Све што Албанци нису успели 1999. године, када сте претходни пут били на власти, успели су да добију за време ваше владавине. Док ви нисте дошли на власт 2012. године, Срби на северу Косова и Метохије имали су своју полицију, правосуђе, електроенергетски систем, Газиводе, није било међународног телеонског броја, КС таблица, личних докумената… Али је било Оливера Ивановића, био је жив“, рекао је Алексић Вучићу.

Алексић је истакао да се Вучић „пренемаже и кукумавчи“, а да у преговорима није добио ни Заједницу српских општина, јер га је председник приштинске владе Аљбин Курти надмудрио, а Вучић позива на јединство када је „дошао пред свршен чин“.

„Сада вам остаје само да Курти одбије ’немачко-француски’ план, толико сте немоћни. Склоните се ако нисте способни да се борите за интересе Србије, наслушали смо се за 10 година ваших обмана. Србија има посла са великим манипулатором који свесно шири дефетизам. Водите шизофрену политику и зато Србија има све поразе за поразом не само у косовској полицији“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је Вучић прихватио да о статусу Косова и Метохије преговара са квинтом, коју чине државе које су признале независност самопроглашеног „Косова“.

„Народна странка је данас поднела резолуцију о принципима косовских преговора у којој су две кључне ствари – Србија никада неће признати ’Косово’ и никада неће пристати на чланство Приштине у УН. Да ли се сви слажемо с тим? Шта је проблем да усвојимо ову резолуцију? Реците да се слажете. Не смете, председниче“, рекао је Алексић Вучићу.

„Данас би требало да због ваше политике бирамо због ваше политике бирамо између сукоба са ЕУ и националних интереса Србије. За то сте ви криви и морате да одговарате“, додао је Алексић.

Алексић је подсетио да Вучић понавља да је мишљење Међународног суда правде о проглашењу независности „Косова“ било катастрофално, и истакао да сваки пут када председник Србије то каже „ради директно у интересу албанске стране“.

„То мишљење је данас основа за сва повлачења признања самопроглашеног ’Косова’. Све државе које су повукле признање повале су се на мишљење Међународног суда правде, а ви то мишљење тумачите на штету интереса Србије да бисте могли да водите кампању против политичких противника“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да су се разговорима о границама и дипломатијом у Србији, када је била успешна, бавили Јован Ристић, Михајло Пупин и Никола Пашић, а данас Марко Ђурић и Јелена Милић.

„Зато сте толико ’успешни’ у преговорима. Данас није угрожена само територија Косова и Метохије и људи који тамо живе, него је доведен у питање опстанак питање целе Србије. Предали сте Бор и Мајданпек Кинезима, обећали сте и Јадар и Мачву, и Колубару и Шумадију и Тимочку крајину. Све дајете за шаку долара, ви и ваша клика на власти“, рекао је Алексић.

„Клинтон, Шредер и Блер су ваши савезници, а то су људи који су бомбардовали Србију док сте ви били на власти и док су бомбе падале ви сте се усељавали у нови стан“, додао је Алексић.

Алексић је навео да о Вучићу „најбоље говори то што је данас пио кафу из шољице са мотивом вука, што је знак Милорада Улемека и бивше Јединице за специјалне операције, чији су припадници осуђени за убиство премијера Зорана Ђинђића, док је на балкону скупштине седео Милан Радоичић, који је био окривљен за убиство Оливера Ивановића“.

Посланици Народне странке напустили су скупштинску салу после Алексићевог говора јер, како су истакли, не желе више да слушају Вучићеве "лажи и пренемагање".