Народна странка

Алексић: Вучић да преузме одговорност за Јовањицу, уместо што глуми необавештеност

Алексић: Вучић да преузме одговорност за Јовањицу, уместо што глуми необавештеност

Потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић данас је, поводом изјаве председника Србије Александар Вучића да „не зна“ шта је афера „Јовањица“, подсетио Вучића да је та фирма, која је узгајала марихуану на 12 хектара надомак Београда, била спонзор Безбедносно-информативне агенције и да је за узгој марихуане имала заштиту дела полиције. 

„Пошто је телевизији Прва рекао да не зна шта је ту афера, подсећам Вучића да се марихуана на ’Јовањици’ производила годинама на највећој плантажи у Европи и да нико није реаговао, а да су то пољопривредно добро посећивали функционери СНС-а Александар Вулин, Зоран Бабић и Драгомир Петронијевић“, навео је Алексић.

Алексић је додао да Министарство пољопривреде и МУП, који су били дужни да контролишу „Јовањицу“, нису приметили чак 65.000 биљака марихуане на том имању.

„Поводом Вучићеве тврдње да никада није упознао власника ’Јовањице’ Предрага Колувију, подсећам га да је водио Колувију у Москву и Астану као члана привредне делегације и представљао га као успешног привредника и да је Вучићев саветник Драган Гламочић водио руску државну делегацију на ’Јовањицу’ и њене чланове упознао са Колувијом“, додао је Алексић.

Алексић је навео и да је држава из буџета „Јовањици“ дала 3,9 милиона евра подстицаја за производњу органске хране, а та средства је одобрио председник Управног одбора Агенције за осигурање и финансирање извоза Раде Петровић, који је и председник Општинског одбора СНС Чукарица.

„Подсећам Вучића и да је Колувија у канцеларијама СНС-а држао предавања о производњи здраве хране", навео је Алексић.

„То је афера ’Јовањица’, да подсетим Вучића и његове новинаре, пошто тврде да не знају о чему је реч“, додао је Алексић. 

Алексић је позвао Вучића да „коначно схвати“ да је као човек који одлучује у свему и влада свим институцијама он најодговорнији за аферу „Јовањица“ и највећу производњу марихуане у Европи.

„Вучић је признањем да су у ’Јовањицу’ умешане људи из полиције, БИА и војске сам оптужио државу чији је председник. Шта је шта је предузео од тренутка када је изрекао то признање? Да ли је о томе обавестио државне органе и како ће ти људи бити санкционисани“, упитао је Алексић.