Народна странка

Алексић: Легализација марихуане – избегавање одговорности државног врха за Јовањицу

Алексић: Легализација марихуане – избегавање одговорности државног врха за Јовањицу

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да најава легализације марихуане у Србији изазива сумњу да је то покушај да политичари из врха власти избегну одговорност за узгајање канабиса на фарми Јовањица јер се очекује и нова оптужница која би обухватила и њих као налогодавце.

"Министар здравља Златибор Лончар се позвао на једну препоруку Уједињених нација с краја прошле године. Али када се погледа период од 2018. године до 2020. године од 175 препорука из области заштите људских права, а Србија их је прихватила, испуњене су само три и то делимично", рекао је Алексић на конференцији за новинаре.

Како је навео, када се током неког кривичног поступка мења закон, према оптуженима се примењује блажи па би у томе требало тражити мотив за ову декриминализацију марихуане.

Он је рекао да годинама неке организације траже легализацију марихуане у медицинске сврха али за ову власт то није била тема, а онда су је се "напрасно" сетили када је код Београда откривена највећа плантажа марихуане у Европи.
Алексић је навео да је председник Србије Александар Вучић изјавио како је спреман да јавно одговара опозицији на сва питања о Јовањици па му је поручио да је прихвата такав сусрет уживо у емисији Радио-телевизије Србије.

"Немојте да бежите, нисте ваљда толика кукавица кад сте већ позвали на то", рекао је Алексић.
Поводом изјаве председника Српског патриотског савеза (СПАС) Александра Шапића, Алексић је рекао да Вучићу ни подршка Шапића неће помоћи да "спаси" Београд на предстојећим изборима јер губи подршку грађана који му "све мање верују".

"Неће га спасити ни Шапић јер обојица дувају у исту тикву. Обојица су део режима и неће успети да преваре грађане Београда да ће то бити нешто другачије", рекао је Алексић.

Алексић је рекао да се Народна странка припрема као да ће избори бити за три месеца и да ће на њима учествовати, и додао да његова је порука свим опозиционим странкама, поготово онима које су бојкотовале претходне изборе, гласи да организују одборе по Србији, трагају за "чуварима кутија и јачају организације“.

Алексић је рекао да је ово моменат за озбиљне припреме, поготово што је власт у "бруталној свакодневној функционерској кампањи".

"Морамо да јачамо и да наставимо да се припремамо за изборе са уверењем да ће се догодити што пре и да ћемо на њима учествовати", рекао је Алексић.

Он је навео да се политичка клима није променила ни најмање осим што су грађани све незадовољнији.

"Неопходни су избори који би требало да иоле личе на изборе, да постоје нека правила да опозиција има барем приближно једнаке шансе као и странке власти да представи програм грађанима", рекао је Алекси.

Он је оценио да је јучерашњи састанак, одржан ради међустраначког дијалога, али без европских парламентараца, манипулација и представа Вучића, за којег је рекао да "дозу страха има једино од међународних институција".

"Ми тражимо да ти представници Европске уније буду гарант да се оно о чему ћемо се договорити спроведе у пракси, а не да остане мртво слово на папиру", закључио је Алексић.

(Бета)