Народна странка

Алексић: Вучић најодговорнији за аферу „Јовањица“

Алексић: Вучић најодговорнији за аферу „Јовањица“

Потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић изјавио је да је на председнику Србије Александру Вучићу највећа одговорност за криминал на „Јовањици“, где је заплењена велика количина марихуане, јер су у ту аферу умешане структуре државе у којој председник одлучује о свему.

„Када сам рекао да су делови државног апарата били укључени у производњу марихуане на површини од 12 хектара у близини Београда, Вучић и његови јуришници су ме засули простачким увредама и лажима, да би председник Србије недавно признао умешаност људи из полиције, БИА и војске. Не знам да ли је свестан да су то структуре државе којом он руководи и одлучује о свему, и да је самим тим на њему највећа одговорност за тај криминал“, рекао је Алексић у интервјуу листу „Блиц“.

„Занемарујући ту чињеницу, он на све начине покушава да заштити себе и свог брата Андреја и у том циљу пушта низ воду све, па и Небојшу Стефановића, који је на мети режимских таблоида“, навео је Алексић.

Алексић је истакао да је производња марихуане на највећој плантажи у Европи класичан пример организованог криминала, који не може да се одвија без подршке државе, и да је режим желео да заташка ту криминалну аферу.

„Срећан сам ако сам бар мало допринео да се то заташкавање спречи, обављајући свој посао народног посланика. Сигуран сам да ће се открити пуна истина о „Јовањици“ и да ће сви умешани одговарати пред законом. Ако се то не догоди у време ове власти, сигурно ће се догодити после промена, које више нису далеко“, рекао је Алексић.

Упитан шта ће се догодити ако се вештачењем телефона утврди да власник „Јовањице“ Предраг Колувија није позвао Андреја Вучића, Алексић је одговорио да он није питао Александра Вучића да ли његов брат познаје Колувију, него је позвао Тужилаштво за организовани криминал да вештачењем Колувијиног телефона и саслушањем сведока утврди да ли је позивао Андреја Вучића када је хапшен и да ли је са њим раније комуницирао.

Алексић је, поводом бојкота избора, истакао да је одлука Народне странке и Савеза за Србију о неучествовању на „лажним изборима“ на пролеће коначна и непромењива, и додао да је данас свима јасно да у Србији не постоје елементарни услови за одржавање избора, као и да грађани немају могућност да слободно бирају између равноправно представљених опција.

„Без опозиције на изборима, власт ће ћопати на једној нози јер ми те лажне изборе нећемо признати и већ сутрадан ћемо тражити нове, али уз договор око услова и гаранције у њиховом спровођењу“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да сви који себе називају опозицијом, а прихвате да у постојећим условима изађу на лажне изборе, водећи се личним и партијским интересима, заправо подржавају режим с циљем да му, између осталог, дају легитимитет како би се међународној заједници упутила порука да је у Србији све нормално.

„Поред осталог, Вучићу је потребан бар привидни легитимитет како би могао да потпише споразум о ’разграничењу’ којим би Србија практично признала Косово и Метохију као независну државу. Спремност на бојкот избора ће показати да нисмо сви исти и да се они који су се одлучили на бојкот не боре само за ситне привилегије и посланичку плату, него су спремни и на жртве како би се са народом изборили за слободу“, рекао је Алексић.

Алексић је упитао да ли неко може да поверује да ће Миша Вацић, Чедомир Јовановић, Ненад Чанак, Војислав Шешељ и остали учествовати на изборима да би срушили Вучића са власти, и додао је њихова улога да продуже владавину режима, што је грађанима потпуно јасно.

На питање „колика ће излазност значити да избори нису успели“, Алексић је одговорио да се успех избора не мери одзивом, јер су по важећим законима избори „успели“ и ако на њих изађе двоје грађана.

„Суштина је да се ускрати легитимитет режиму и институцијама које ће настати након лажних избора. Бојкот ће успети када се буде показало да су избори били још једна Вучићева унапред режирана фарса и када режим буде расписао нове изборе“, рекао је Алексић.

Упитан о „малом Шенгену“, Алексић је навео да се тим споразумом ствара простор за прихват милиона избеглица које би из Турске могле да крену ка ЕУ, која неће да их прими.

„Ако Вучић потпише споразум, избеглице које уђу у Албанију из неке од тамошњих лука моћи ће несметано за неколико сати да дођу у Крагујевац, Ниш, Београд или Нови Сад, али неће моћи даље и остаће код нас“, рекао је Алексић.

Алексић је рекао и да као неко ко се бави пољопривредом зна да су произвођачи поврћа из Албаније највећа конкуренција српским сељацима, и додао да је жалосно када председник Србије, представљајући добити од „малог Шенгена“ наведе вишеструку корист коју ће имати албански произвођачи парадајза, притом потпуно заборављајући домаће пољопривреднике који пуне буџет Србије.