Народна странка

Алексић: Спреман сам да будем председнички кандидат ако имам подршку

Алексић: Спреман сам да будем председнички кандидат ако имам подршку

Преузето са портала "Блиц".

 

Спреман сам да се у потпуности посветим заједничкој борби за ослобађање Србије из стега Вучићевог режима и, ако треба, будем и председнички кандидат наше коалиције. Уколико истраживања покажу да могу да одиграм ту улогу, спреман сам да прихватим одговорност, али нисам једини који фигурира као могући кандидат - каже у интервјуу за "Блиц" Мирослав Алексић, потпредседник Народне странке.

Он истиче да годинама уназад води борбу против режима.

Супротстављао сам се без калкулисања и директно нападао све оно за шта сматрам да су проблеми нашег друштва. То радим зато што сматрам да Србија иде у лошем правцу, зато што овај режим угрожава будућност Србије, ствара поделе, дубоко су зашли у криминал, корупцију, држава се распада, институције су погажене и моја мисија је борба против свега тога. У тој борби желим да остваримо успех и да променимо систем у Србији. Немам право на комфор - да гледам шта мени лично одговара, а шта не.

Медији пишу о истраживањима која ће радити савез који чине ССП/Народна странка/Демократска странка/ПСГ. Ко ће све бити кандидати за председничког кандидата?

Суштина је да председнички кандидат, ко год то буде, добије најширу могућу подршку. Поред тога што ће добити подршку наше коалиције, нашег савеза, да добије и подршку других организација, покрета, удружења, угледних људи. То је суштина. Председничка кандидатура не сме да буде плод ничије личне амбиције већ плод рационалног, стратешког размишљања, и процене како да дођемо до циља. Тај човек треба да има потенцијал у смислу личног рејтинга, као и потенцијал подршке што ширег опозиционог спектра да би режим пао. Верујем да за последњих десет година Александар Вучић никада није био слабији, а до избора ће бити још слабији.

Ко су кандидати? Миодраг Зец, Здравко Понош, Мариника Тепић, Дејан Шошкић, Божо Прелевић... Јесу ли сви спремни да буду кандидати?

Сви су спремни, као и ја, да буду "измерени", а када стигну резултати тих истраживања, видећемо ко је спреман да преузме одговорност.

Како тек сад радите истраживања, зар није требало до сада већ да знате на чему сте?

Наравно да смо их радили и до сада. Ово је најужи избор, већ шест месеци се бавимо тиме, обавили смо много разговора, сагледавали стање и сада смо сузили круг.

Шта су вам досадашња истраживања показала о вашем рејтингу? Да ли имате шансу да будете бољи од осталих који се нађу у истраживањима?

Сви који се мере су и у досадашњим истраживањима стајали добро, ово је сад финале. То су људи за које су различита истраживања показала да би могли да добију подршку грађана. Ово је последњи круг.

Раде се два истраживања, једно ССП, друго Народна странка. Шта ако резултати буду различити?

Урадићемо пресек. Циљ наше коалиције је да имамо најбоље кандидате, најбољу листу коју ће чинити велики број нестраначких угледних грађана, да имамо озбиљну листу за Београд. Србија мора да има алтернативу Вучићевом режиму, и то смо ми.

Да ли је тачно да је предлог Драгана Ђиласа био Здравко Понош?

Здравко Понош јесте један од оних који ће бити "измерен", и тачно је да се то ради на инсистирање наших коалиционих партнера. Он нама у Народној странци није ништа рекао, нити је тражио подршку од нас. Колико ми је познато, након што је напустио све функције у странци, ни са ким од нас није разговарао, нити нас је удостојио својим присуством на страначкој скупштини, на коју је био позван као један од оснивача. Али без обзира на то, ако се покаже да он има тај потенцијал, нећемо искористити вето на који имамо право по коалиционом споразуму који смо потписали. И председник наше странке Вук Јеремић је рекао да је суштина то да заједнички кандидат буде особа која има највеће шансе, ту нема места за сујету и личне анимозитете.

Утисак је да однос између ССП и Народне странке није сјајан. Да ли нас вара?

Ми нисмо једна партија и просто другачије гледамо на одређене ствари. Имамо различите идеолошке матрице, али то је сада у другом плану. У првом плану је оно што све нас спаја - и Народну и ССП и ДС и све остале у коалицији - борба како да спасемо кућу која гори, како да угасимо пожар који је подметнуо овај режим. У тој ситуацији не можемо да гледам ко гаси пожар жутом, а ко црвеном кофом. Просто, то смо све ставили по страни, и сада смо партнери. Народна странка је потпуно искрен партнер, ушла је у ово без икаквих ултиматума. Спремни смо на компромисе зато што грађани Србије траже уједињење, хоће уједињену Србију. Тако, рецимо, питање Рио Тинта захтева уједињење свих нас. То је натполитичко питање, то није питање једне странке или идеологије. Србија мора да се брани од Рио Тинта јер тако брани своју будућност, свој ваздух, своје реке, своје здравље, своју децу...

Уколико у истраживањима будете имали најбољи рејтинг, како процењујете своје шансе против Александра Вучића?

Излазимо на изборе да бисмо победили Вучића, а не да бисмо само учествовали. Тај који улази у утакмицу са жељом само да учествује, боље да се не такмичи. Нема Србија више времена за губљење. Крајње је време да се овај режим смени и да оду у историју јер су се погубили, не знају шта раде, јавна предузећа се распадају, не зна се хоће ли бити рестрикција, корона дивља, кризни штаб је изгубио смисао, фракције власти узајамно подмећу једни другима. Дакле, циљ је други круг, а у другом кругу победа.

Хоће ли Скупштина слободне Србије (ССС) на крају бити део ваше коалиције?

Да, и мислим да је то велика ствар, с обзиром на квалитет и препознатљивост људи који носе ту организацију. Међу онима који ће се мерити у истраживањима као потенцијални кандидати за председника је и Божо Прелевић. Уз ССС, ту ће бити и велики број мањих локалних и регионалних организација широм Србије.

Шта очекујете на парламентарним изборима?

Очекујем да Александар Вучић неће имати апсолутну већину у парламенту. И то је довољно да се ствари у Србији промене. Што се тиче опозиције и свих других опозиционих странака, могу да направе добар резултат који може у парламенту да створи такву слику да режим не може да функционише као до сада.

Зашто не можете да се договорите са СДС Бориса Тадића?

Што се тиче Народне странке, врата треба да буду отворена свима, како СДС-у, тако и "зеленима".

Зашто онда нисте с Тадићем?

Да би могло да дође до договора, морали бисмо да се сложимо бар око основних питања.

Око чега се нисте сложили с њим?

Ја нисам био ни на једном састанку са Борисом Тадићем, тако да нисам најбоља адреса за то. Али лично сам стекао утисак да он не жели да иде са нама, судећи по јавним наступима.

Јесте ли га звали?

Ја нисам.

Тежите уједињењу, а немате комуникацију, зар није нелогично?

Након што се искристалишу сва отворена питања, укључујући и кандидатуре, позваћемо још једном све који желе промене да нам се прикључе. Надам се да ће се том позиву одазвати.

Шта мислите о кандидатури Срђана Шкора за председника?

Он се годинама бори против овог режима, и за то је платио велику личну цену, али мислим да је лансирање евентуалне кандидатуре за председника требало тактичније урадити. Пошто је члан ССС, логично је било да га они подрже или предложе, али он је ето сам кренуо у борбу.

Не мислите да мало касните са кандидатима, да јавност неће имати времена да их упозна?

Не мислим. Разлог је тактички, што би властима дозволили да крену са концентрисаном негативном кампањом? Па ни они нису изашли са својим кандидатима. Ми припремамо људе који ће чувати кутије, обучавамо контролоре, а биће довољно времена да се наши кандидати за градоначелника и председника, као и парламентарна листа и програм представе грађанима.

Какав је ваш став о референдуму о уставним променама?

Народна странка је, након озбиљне дискусије на страначким органима, донела став на скупштини странке 26. децембра. Оштро се противимо промени Устава, а нека грађани по својој савести одлуче хоће ли на референдуму учествовати. Ја не верујем ни у шта што организује Александар Вучић, посебно не два месеца пре избора.

 

Интервју приредида Ивана Мастиловић Јаснић