Народна странка

Алексић за „Блиц“: Власт ће после избора ћопати на једној нози

Алексић за „Блиц“: Власт ће после избора ћопати на једној нози

Одлука Народне странке и Савеза за Србију о неучествовању на лажним изборима на пролеће је коначна и непромењива, каже у интервјуу за "Блиц" Мирослав Алексић, потпредседник Народне странке.

Он наводи да мисли да је данас свима јасно да у Србији не постоје елементарни услови за одржавање избора и да грађани немају могућност да слободно бирају између равноправно представљених опција.

Шта мислите да се постиже бојкотом?

- До сада су протести грађана и бојкот за који смо се одлучили натерали режим да бар призна да у Србији постоји политичка криза и да нема услова за фер изборе. Кампањом о значају бојкота ћемо пробудити Србију, коју режим годинама држи у хипнози. Неучествовање на изборима је у ствари само део бојкота читавог накарадног система који је успоставила ова власт, система у којем се све теже живи, због чега годишње 50.000 радно способних људи напусти Србију. Бојкот је разоткривање истине и најбржи и најефикаснији начин борбе против прикривене диктатуре у којој живимо. Без опозиције на изборима, власт ће ћопати на једној нози јер ми те лажне изборе нећемо признати и већ сутрадан ћемо тражити нове, али уз договор око услова и гаранције у њиховом спровођењу.

После кампање лепљења налепница "бојкот" по градовима, не видимо нове активности у вези с бојкотом.

- Није реч о "кампањи лепљења налепница", него смо у тим градовима и општинама разговарали са хиљадама грађана о свему што 70 одсто њих не може да сазна у медијима који су под апсолутном контролом режима. Грађанима је јасно зашто не би требало да учествују на фингираним изборима када им објасните све о фантомима из Савамале, раскопаном Београду, крађи у "Крушику", марихуани на "Јовањици", тетки из Канаде, лажним дипломама и докторатима, јавном дугу од 25 милијарди евра, корупцији и криминалцима у врху власти, стању у здравству, Јутки и Симоновићу... Ми из Народне странке са колегама из СзС ћемо непрекидно обилазити Србију, а ускоро крећемо и у велику кампању позивања грађана да не учествују у пролећној фарси од избора.

Став вашег председника је да је део опозиције који изађе на изборе - Вучићев. Зашто?

- Сви који себе називају опозицијом, а прихвате да у постојећим околностима изађу на лажне изборе, водећи се личним и патријским интересима, заправо подржавају режим и овај накарадни систем с циљем да му, између осталог, дају легитимитет како би се међународној заједници упутила порука да је у Србији све нормално. Поред осталог, Вучићу је потребан бар привидни легитимитет институција како би могао да потпише споразум о "разграничењу" којим би Србија практично признала Косово и Метохију као независну државу. Спремност на бојкот избора ће јасно показати да нисмо сви исти и да се они који су се одлучили на бојкот не боре само за ситне привилегије и посланичку плату, него су спремни и на жртве како би се са народом изборили за слободу.

Ко је све Вучићева опозиција по вашем мишљењу?

- Сви који на телевизијама са националном фреквенцијом, које су до једне под потпуном контролом режима, и у режимским таблоидима добијају простор да у сваком наступу нападају опозицију која ће бојкотовати изборе, а не власт. Препознаћете их сами.

Зашто није могуће да неко мисли другачије и да неко мисли да је начин за обарање Вучића управо борба на изборима 26. априла или 3. маја?

- Није реч о другачијем мишљењу, него о прихватању улоге у Вучићевој представи у којој би неки требало да одглуме борбу против њега, а заправо је све унапред договорено. Зар неко може да поверује да ће Миша Вацић, Чедомир Јовановић, Ненад Чанак, Војислав Шешељ и остали учествовати на изборима да би срушили Вучића са власти? Њихова улога је да продуже владавину режима и то је грађанима Србије потпуно јасно.

Истраживања јавног мњења показала су да више од 60 одсто грађана није за бојкот. Колика излазност ће значити да избори нису успели?

- Истраживања показују и да би на изборе у овом тренутку изашло 46 одсто грађана. Успех избора се не може мерити одзивом јер су по важећим законима избори "успели" и ако на њих изађе свега двоје грађана. Суштина је да се, као што сам рекао, ускрати легитимитет режиму и институцијама које ће настати након лажних избора. Бојкот ће успети када се буде показало да су избори били још једна Вучићева унапред режирана фарса и када режим буде расписао нове изборе.

Милан Стаматовић је направио договор да на локалне, а вероватно и републичке изборе изађе са Александром Шапићем. Да ли то значи са Стаматовић више није део СзС?

- Стаматовић је још увек формално члан СзС. Претпостављам да ће он као један од оснивача Савеза обавестити колеге ако буде желео да иступи из СзС.

Ви сте први говорили о афери "Јовањица". Председник Вучић рекао је за "Блиц" да његов брат не зна Колувију и да није било позива о којем сте причали. Шта ће се догодити ако се вештачењем телефона утврди да није било спорног позива и да Андреј Вучић не познаје Колувију?

- Нисам питао Вучића да ли његов брат познаје Колувију или не јер он није надлежан да о томе говори, него сам позвао Тужилаштво за организовани криминал да вештачењем Колувијиног телефона и саслушањем сведока утврди да ли је позивао Андреја Вучића када је хапшен и да ли је с њим раније комуницирао. Када сам рекао да су делови државног апарата били укључени у производњу марихуане на површини од 12 хектара у близини Београда, Вучић и његови јуришници су ме засули простачким увредама и лажима да би председник Србије недавно у интервјуу вашем листу признао умешаност људи из полиције, БИА и војске. Не знам да ли је председник свестан да су то структуре државе којом он руководи и одлучује о свему и да је самим тим на њему и највећа одговорност за тај криминал. Занемарујући ту чињеницу, он на све начине покушава да заштити себе и свог брата Андреја и у том циљу пушта низ воду све, па и Небојшу Стефановића, који је на мети режимских таблоида.

Чињеница је да је случај производње марихуане на највећој плантажи у Европи класичан пример организованог криминала, који не може да се одвија без подршке државе, и да је режим желео да заташка ту криминалну аферу. Срећан сам ако сам бар мало допринео да се то заташкавање спречи, обављајући свој посао народног посланика. Да нисам јавности открио детаље те афере, марихуана са "Јовањице" би вероватно завршила на улицама градова Србије и била би продавана нашој деци. Сигуран сам да ће се открити пуна истина о "Јовањици" и да ће сви умешани одговарати пред законом. Ако се то не догоди у време ове власти, сигурно ће се догодити после промена, које нису далеко.

Народна странка критиковала је идеју о "малом Шенгену"? Да ли критикујете све што долази од власти или заиста мислите да идеја није добра?

- Не критикујемо све што ради власт, али је веома мало ствари које ради власт а заслужују похвалу. Нисмо против лакше размене роба и услуга, као што је раније дефинисано споразумом ЦЕФТА, али Србија већ има трговински суфицит са државама "малог Шенгена". Тим споразумом се ствара јединствен административни простор за прихват милиона избеглица које би из Турске могле да крену ка Европској унији, која неће да их прими. Ако Вучић потпише споразум, избеглице које уђу у Албанију преко неке од тамошњих лука моћи ће несметано за неколико сати да дођу у Крагујевац, Ниш, Београд или Нови Сад, али неће моћи даље у ЕУ и остаће код нас. Као неко ко се бави пољопривредом, знам да су последњих година произвођачи поврћа из Албаније највећа конкуренција српским сељацима. Жалосно је када председник Србије, представљајући добити од "малог Шенгена", наведе вишеструку корист коју ће имати албански произвођачи парадајза, притом потпуно заборављајући домаће пољопривреднике који пуне буџет Србије.

Јесте ли ближи Москви или Бриселу?

- Најближи смо грађанима Србије, што говори и назив наше странке.

Како бисте, да сте у прилици, решили косовско питање?

- Вучић је за претходних осам година потпуно развластио Србију на Косову и Метохији, предао на тацни све што смо имали до 2012. године, а преговоре са техничког нивоа подигао на статусни. Без обзира на то што нас је довело у тако тешку ситуацију, косовско питање ћемо решавати помирењем народа кроз дијалог о стварању услова за нормалан живот на Косову, али искључиво у складу са Уставом Србије и важећим међународним актима.

Колико држите до обичаја, шта за вас значе Бадњи дан и Божић и како их проводите?

- Потичем из породице која одувек веома држи до обичаја и традиције и поштује их. Божић ћу провести са породицом у Трстенику, где и живим. На Бадњи дан брат и ја са нашом децом одлазимо по бадњак, а увече уносимо бадњак у кућу и окупљамо се уз породичну трпезу. Ујутру, на Божић, одлазим са породицом на божићну литургију, а потом чекамо положајника, уз припремљен колач, свећу и пригодни ручак. Божићни дани су у дому Алексића посебни јер су то дани праштања, мира у души и тада је цела породица на окупу. Свим православним хришћанима честитам Божић - Мир Божји, Христос се роди.

 

Интервју приредила новинарка "Блица" Ивана Мастиловић Јаснић

 

Објављено на сајту листа "Блиц".