Народна странка

Алексић: Власт непособна да се носи са кризом, хитно дуплирати буџет за пољопривреду

Алексић: Власт непособна да се носи са кризом, хитно дуплирати буџет за пољопривреду

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да власт није способна да се носи са проблемима у производњи електричне енергије и производњи и дистрибуцији хране и великом економском кризом која следи, а да „увођење или неувођење санкција Русији неће утицати на квалитет живота грађана Србије“.

„Хитно је потребно дуплирати буџет за подстицаје пољопривредној производњи и да се хитно упумпа новац директно пољопривредним газдинствима. Воћари, повртари и сточари морају да хитно добију новац да би могли да одрже своју производњу, која је много поскупела, а и даље плаћају акцизу на дизел више од 80 динара по литру, коју је неопходно хитно укинути“, рекао је Алексић Радио-телевизији Војводине.

Алексић, који се бави пољопривредном производњом у Трстенику, додао је да пољопривредници широм Србије више не могу да одрже производњу, па напуштају своја имања и „иду да возе камионе у Словенији и Словачкој“.

На питање одакле би био обезбеђен новац за подстицаје пољопривредницима, Алексић је одговорио да новца има довољно али га држава поклања компанијама блиским властима и страним компанијама.

„Да се више не даје ’Миленијум тиму’ бесповратно 10 милиона евра за развој бањског туризма или фирми ’Јужна Бачка’ за куповину хотела у Врњачкој Бањи. Произвођач швајцарске чоколаде је од грађана Србије добио 120.000 евра по запосленом, а Хенкел 145.000 евра по запосленом. То би све требало преусмерити у субвенције за пољопривреду и укинути акзице на струју“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је Србија данас увезла струју у вредности од четири милиона евра и да се месецима уназад даје између три и пет милиона евра дневно само на увоз струје.

„Ове јесени и зиме чека нас страшна криза у вези са електричном енергијом. Имамо три пута мање угља него што је потребно и уместо да у овом периоду извозимо струју, као до пре две године, увозимо струју. За то су првенствено одговорни бивши директор ЕПС-а Милорад Грчић и министарка Зорана Михајловић“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да Србију „са брашном и уљем чека криза слична оној са шећером, која је вештачки изазвана“.  

„Вештачки је изазвана је паника да ће бити кризе у снабдевању шећером, који се не производи мање него ранијих година. Народ је потом куповао шећер за две или три године унапред и тако је скочила цена, и грађани су кроз већи износ ПДВ-а вратили значајан део онога што су добили као помоћ од државе пре избора. Тако је дошло до несташице и влада је донела уредбу о ограничавању цена која је изазвала до још веће проблеме“, рекао је Алексић.

„Уредба је довела до тога да произвођачи џема, сокова, колача уместо да узимају шећер од велетрговаца, они купују у продавницама целокупне количине, а мале трговинске радње плаћају шећер скупље него што могу да га продају, па кажу да га немају“, додао је Алексић.

На питање о санкцијама против Русије и усаглашавању са ЕУ, Алексић је одговорио да би усаглашавање прво требало да поне са поштовањем закона, слободом медија и борбом против криминала и корупције.

„Разумем да је Брислелу и Европи важно да Србија буде међу државама које су увеле санкције, али шта је интерес грађана Србије? Не можемо ми да испуњавамо жеље, него да водимо рачуна о нашем народу“, рекао је Алексић.

„Ми ћемо да саслушамо аргументе у парламенту, па ћемо се определити. Народна странка је против тога да опозиција носи барјак увођења санкција, то је питање за власт, она је добили мандат да то решава. Нећемо дозволити да председник Србије Александар Вучић ’баци коску’ и да се ми онда гложимо да ли санкције или не санкције. О томе мора да се изјасни Вучић“, закључио је Алексић.