Народна странка

Алексић: Власт производњом страха узима народу паре које му је дала пре избора

Алексић: Власт производњом страха узима народу паре које му је дала пре избора

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да власт користи страх грађана како би их натерала да купују више него што им је потребно шећера, уља и других намирница и да ће председник Србије Александар Вучић „производњом страха“ узети од грађана оно што им је пре избора дао, по 20 евра, 50 евра или 100 евра.

„Када грађани купују више него што им је потребно, у буџет се убацује више новца, а  ПДВ је већи на веће цене. Не би ме изненадило када би се открило да прича о проблемима са храном нема везе са истином и да је то само плашење грађана Србије и изазивање вештачке кризе. Вучић би са својом екипом и чекић покварио“, рекао је Алексић листу „Нова“.

На питање о „Вучићевој тврдњи да нам прети глад“, Алексић, који се бави пољопривредом у Трстенику, одговорио да „не би смело да се помене нешто слично томе, јер ако ичега има о Србији, то су храна и обрадиве површине“.

„Пољопривреда је и данас  грана која ствара тржишне вишкове, које извозимо и од којих држава приходује“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је Вучић постао и „стручњак за пољопривреду“, иако вероватно „у животу није узео мотику у руке, нити зна да је држи“.

„Сећамо се да је Вучић био и доктор и да се бавио респираторима, знамо да је стручњак за енергетику, путеве… Он само зна да одигра улогу кад му дају материјал и спреман је на било шта када су у питању гласови и манипулација грађанима“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да у последњих 20 година није била већа криза у пољопривреди нити су пољопривредници били у тежој ситуацији.

„Претходну деценију обележило је уништавање малих породичних газдинстава, а са друге стране је на делу монопол великих на тржишту. Субвенције су ниже и од законског минимума и потпуно погрешно усмерене, а исплата субвенција касни и по три године“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да је неопходно спровести агресивне мере финансијске подршке пољопривредницима и дуплирати буџет за подстицај пољопривредној производњи, а укинути давања за неприоритетне ствари, као што су бесповратна средства за куповину приватних хотела, које добијају „Миленијум тим“ и „Јужна Бачка“.

„Сав тај новац је неопходно усмерити на пољопривреднике, по посебним програмима, у зависности од гране пољопривреде и врсте производње. Важно је да се упумпа новац директно пољопривредним газдинствима, како би могла да наставе да се баве овим послом и како би била профитабилна“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да је неопходно хитно укинути акцизе на дизел гориво за пољопривреду.

„Уверен сам да се све ово може урадити, али бојим се да ови људи, који су десет година на власти, не могу боље од овога што су до сада показали. Да су могли, данас не би причали да нам фали храна“, закључио је Алексић.