Народна странка

Алексић: Вучић и ревизор Пејовић прикривају да је ГИМ опљачкао наменску индустрију за 20 милиона долара

Алексић: Вучић и ревизор Пејовић прикривају да је ГИМ опљачкао наменску индустрију за 20 милиона долара

Потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић изјавио је данас да председник Србије Александар Вучић преко државног ревизора Душка Пејовића прикрива да је фирма ГИМ опљачкала фабрике за производњу оружја за 20 милиона долара, као и пљачку грађана коју је извршио Телеком Србија куповином кабловских оператора за 500 милиона евра, иако су вредели и 19 пута мање.

„Фирма ГИМ, у којој је агнажован отац министра унутрашњих послова Бранко Стефановић, узела је на име провизија 20 милиона долара више него што је било предвиђено уговорима са предузећима ’Крушик’ из Ваљева, ’Прва петолетка - Наменска’ из Трстеника и ’Слобода’ из Чачка“, рекао је Алексић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Алексић је истакао да је државни ревизор утврдио неправилности, али да није поднео пријаву против ГИМ-а, чиме је постао „саучесник у пљачки“, и само је препоручио да се од „комисионара захтева да достављају обрачуне комисионе продаје са припадајућом документацијом“.  

„Зато ће Народна странка тужилаштву поднети кривичне пријаве против ревизора Пејовића и Државне ревизорске институције, бившег директора ’Крушика’ Младена Петковића, директора ’Прве петолетке - Наменска’ и ’Слободе’, као и против Наџорног одбора и руководства Телекома“, рекао је Алексић.

Алексић је објаснио да је фирма ГИМ у 2017. години и 2018. години на име комисионе провизије узела 16.403.778 долара више него што је било предвиђено уговорима са ’Крушиком’, а у случајевима ’Слободе’ и ’Прве петолетке’ 1.920.000 долара и 1.640.560 долара више.

„ГИМ је, дакле, узео укупно 19.964.338 долара од којих је тој фирми, према уговорима, припадало свега пет одсто. Ревизор је утврдио да је ГИМ без сагласности фабрика наменске индустрије мењао уговорено продајну цену комисионе робе“, рекао је Алексић.  

Алексић је навео да је су сви подаци из извештаја ДРИ познати и Вучићу и председници Владе Србије Ани Брнабић, што је доказ да иза „пљачкања наменске индустрије“ стоји врх режима.

„Знали су и да је Телеком купио кабловског оператора ’Коперникус’ за 195 милиона евра, иако је вредео само 10 милиона, а ’Радијус вектор’ за 110 милиона евра, иако је вредео тек 4,5 милиона. Поређења ради, ПКБ, који има 17.000 хектара земље, продат је за 105 милиона евра. Телеком, у државном власништву, није две године исплаћивао дивиденде грађанима и узео је кредит да би могао да купи кабловске операторе“, рекао је Алексић.