Народна странка

Алексић: ЕПС дао 15 милиона евра за портирске послове обезбеђења

Алексић: ЕПС дао 15 милиона евра за портирске послове обезбеђења

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да се режим из Елекетропривреде Србије (ЕПС), која се готово распала када је пао први снег, извлачи десетине милиона евра на основу уговора о обезбеђењу са фирмама чији су власници блиски СНС-у.

„Грађани се боје рестрикција и Србија дневно увози струју у вредности између пет и 20 милиона евра, а директор ЕПС-а Милорад Грчић потписује одлуку о закључењу споразума за обезбеђење у вредности од 1,78 милијарди динара, односно 15 милона евра. То су послови које су раније радили портири за много мање новца“, рекао је Алексић на конференцији за новинаре.

Алексић је упитао да ли су запослени у фирмама за обезбеђење ангажовани као батинаши на протестима грађана и опозиционим скуповима.

„ЕПС је 20. септембра 2019. године склопило уговор о физичко-техничком обезбеђењу са фирмама „ВИП секјурити“, Г4С, ’Добергард’, ’Добергард плус’, ’Спарта секјурити’, а подизвођачи су ’Тисен груп’, ’БПС секјурити’ и ’Протекта груп’. Вредност тог уговора је 15 милиона евра“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је ЕПС са истим фирмама склопио уговор у вредности од 342 милиона динара.

„Неке од тих фирми су закључиле уговоре и за посао обезбеђења МУП-а Србије у вредности од 110 милиона динара, или готово милион евра за три године.  МУП плаћа приватне за обезбеђење полиције, која би требало да штити грађане. То говори о стању у Србији и онима који управљају државом“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да све побројане фирме наступају или заједно у конзорцијумима или у групацијама, и додао да су међусобно повезане и у 90 одсто случајева наступају на тендерима које расписује држава и наплаћују своје услуге по „астрономским ценама“.

„Грађани Србије плаћају седам милиона евра за обезбеђење ЕПС Техничког центра Београд, обезбеђење Дримско-лимских хидроелектрана кошта 589.000 евра, обезбеђење Управе за заједничке послове републичких органа Републике Србије кошта 863.000 евра, а обезбеђење предузећа Инфраструктура железнице Србије 809.000 евра. Обезбеђење Националне службе за запошљавање кошта 3,64 милиона евра, а Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање 680.000 евра“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да су то само неки од стотина уговора који показују какво је „златно доба“ наступило за фирме које се баве обезбеђењем.

„Питам тужилаштво и министра унутрашњих послова Александра Вулина да ли људи са моткама и чекићима пребијају грађане Србије примају плату у овим фирмама за обезбеђење“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је Душан Ђукић власник фирми „Добергард“, „Добергард плус“, „Спарта секјурити“, „КЦН груп“ и „Протекта груп“.

„Власници ’ВИП секјуритија’ су Бојана Ћоровић и Горислав Савовић и они заједно наступају у конзорцијумима са фирмама Душана Ђукића“, рекао је Алексић.

„Занимљива је фирма ’БПС секјурити’, настала пре три-четири године, чији је власник бивша државна секретарка МУП-а Милена Вуковић. Та фирма је једна од чланица конзорцијума који обезбеђује МУП. Фирма бивше државне секретарке обезбеђује МУП Србије и за то наплаћује 110 милиона динара за три године“, закључио је Алексић.