Народна странка

Алексић: ДРИ је политичка тољага у рукама СНС-а, ревизор Пејовић да одговара због Телекома

Алексић: ДРИ је политичка тољага у рукама СНС-а, ревизор Пејовић да одговара због Телекома

Шеф посланичке групе Народне странке у Скупштини Србије Мирослав Алексић изјавио је данас да Државна ревизорска институција (ДРИ), од када је на њеном челу Душко Пејовић, служи за легализовање државне корупције, јер „није урађена озбиљна ревизија“ Телекома и његових аквизиција, Београда на води и ЕПС-а и „тамо где су највећи буџети“.  

„Ви, због плански усмерених ревизија у циљу скретања пажње, представљате политичку тољагу у рукама СНС-а, који се захваљујући вама иживљава над неистомишљеницима, и служите за преваспитавање непослушних руководилаца из редова власти, које кроз ваше извештаје неко може да уцењује и притиска“, рекао је Алексић државном ревизору Пејовићу на седници Одбора Скупштине Србије за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава.

„Ви као челник ДРИ морате да одговарате и верујем да бисте за Телеком и његове аквизиције мањих кабловских оператора од 500 милиона евра требало да одговарате у тужилаштву. То су теме о којима не сме да се ћути, а поготово ви не смете да ћутите“, додао је Алексић.

Алексић је истакао да Пејовић прима плату од 400.000 динара, односно дупло већу плату од председника државе, не да штити власт, него да ради у интересу грађана и да буде независан у свом раду у сваком смислу.

„Шта се догодило са ревизијом аквизиције Телекома, односно куповине мањих кабловских оператора? Ту сте ушли, па сте са ревизије сврсисходности аквизиције од 500 милиона евра дошли на правилност пословања и доношења одлуке да ли је требало обавити аквизицију, па сте онда рекли да ће ’време показати’ да ли је то оправдано. Та игра са променама ревизија у којима се не проверава оно што би требало да се проверава је покривач за корупцију у Србији“, навео је Алексић.  

Алексић је додао да је прошло довољно времена и да се Телеком и даље задужује, а да ревизор није рекао да ли је куповина мањих опетора била сврсисходна или не.  

„ЕПС троши милијарде на приватна обезбеђења, агенције и слично. Да ли сте реаговали тим поводом, и како сте тумачили трошење тих милијарди у највећем државном предузећу од којег зависи да ли ћемо ове године имати струју или нећемо? Данас због недомаћинског пословања увозимо угаљ, јер немамо довољно нашег, пошто је уништено све у последњих 10 година“, рекао је Алексић.

Алексић је упитао Пејовића зашто ниједном до сада није урађена ревизија „Београда на води“.

„То је такође предузеће које би требало да буде предмет ваше ревизије. Тамо се троше милијарде – чијег новца, како, на који начин, има ли тамо набавки? Да ли је то државно предузеће у којем не би требало радити ревизију, али и те како би требало радити ревизију код председника општина и градоначелника који нису истомишљеници власти“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је ревизија у фабрици „Крушик“ пример кашњења објављивања извештаја о ревизији.  

„Рађена је ревизија за извештаје из 2018. године, када је афера била у јеку и када је узбуњивач Александар Обрадовић изнео информације о пословању те фабрике, а извештај ДРИ је објављен тек 29. јануара 2020. године. Морао је бити објављен 2019. године. ДРИ је у том извештају утврдио да су производи ’Крушика’ продавани по повлашћеним ценама и да су комисионари узимали и нешто више него што припада ’Крушику’“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је извештај ДРИ за 2021. годину, који је данас разматран на седници одбора, показао да „ниједна странка власти није била предмет ревизије, док опозиционе странке и те како јесу“.

„Никада нису објављени извештаји о ревизијама Народне банке Србије за 2018. годину и 2019. годину“, додао је Алексић.  

„У извештају се наводи да је поднета 101 пријава, од којих највише прекршајних, али није суштина то што ће бити поднета прекршајна пријава против неког функционера у јавном комуналном предузећу у Барајеву, Лесковцу или Суботици, него је потребно да се ДРИ бави озбиљним случајевима који потресају државу Србију и њен углед“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да је у интересу грађана Србије много више да се утврди шта се догађа у ЕПС-у, Телекому, Крушику и „Београду на води“ него у било којој локалној самоуправи или неком јавном комуналном предузећу.

„Нисте изнели податке колико је људи напустило ДРИ и на који начин се људи из службе одржавања без конкурса пребацују службу ревизије. Ви од свих тражите да поштују правила и ви би требало да будете светионик како да се поступа у државним институцијама“, рекао је Алексић Пејовићу.

Алкесић је упитао да ли је истина да је на међународном скупу на којем је учествовао Пејовић изгласан пријем ревизорске институције самопроглашеног Косова за пуноправну чланицу ЕУРОСАИ (Европска организација врховних ревизорских институција).

„Да ли сте у току са државном политиком да ми не признајемо Косово и чланство у међународним организацијама? Зашто сте то прећутали и зашто нема никаквих информација о томе“, питао је Алексић Пејовића.