Народна странка

Алексић за Директно: Вучића ће, због пљачке Србије, покорити народ

Алексић за Директно: Вучића ће, због пљачке Србије, покорити народ

Интервју приредио новинар портала Директрно Велимир Перовић

Александар Вучић се неће покорити владавини закона, него ће Александра Вучића покорити народ, а институције система ће процесуирати и њега и све извршиоце његових налога и следбенике који годинама разарају, распродају и пљачкају Србију, гасећи институције и газећи Устав и законе, рекао је у интервјуу за портал „Директно“ (direktno.rs) потпредседник Народне странке Мирослав Алексић, потпредседник Народне странке.

Алексић је недавно поднео Тужилаштву за организовани криминал кривичну пријаву против више одговорних особа за трансакције Телекома Србија којима је то државно предузеће купило неколико кабловских оператера за пола милијарде евра.

Тражио је од Тужилаштва за организовани криминал да објави с ким је власник плантаже марихуане "Јовањица" Предраг Колувија контактирао приликом хапшења и раније, и од кога је тражио заштиту. Инсистирао је да министар финансија буде саслушан поводом повезаности његовог брата Предрага Малог и фирме Миленијум која гради највеће инфраструктурне пројекте у Србији попут Београда на води.

Алексић је тражио и да министар здравља Златибор Лончар буде саслушан поводом навода пензионисаног полицијског генерала Родољуба Миловића о блиским везама са "земунским кланом".

Мирослав Алексић се не плаши мафије која разара Србију, документовано указује на бројне криминалне радње представника власти, али нажалост, Тужилаштво не реагује на његове пријаве и упозорења.

Открили сте велики број афера у које су уплетени највиши представници власти. Међутим, иако би у нормалној држави Ваша сазнања изазвала потрес у власти, код нас надлежни државни органи готово да и не хају за обелодањивање доказа о спрези између државе и криминала. Како то тумачите?

- Држава више не постоји, јер је актуелна власт систематски осам година разарала државне институције, газила законе и од Србије направила племенску заједницу у којој они који њоме управљају раде шта год им се прохте без икакве одговорности. У свакој нормалној земљи, због оволико афера владајућа гарнитура би се одавно повукла, а кривци би одговарали за корупцију и криминал који спроводе. У Србији ће се то догодити када буде дошло до промене власти и када институције буду поново почеле да обављају свој посао, а тај дан није далеко.

Скоро сваки дан се откривају документи о криминалним делима државних службеника. Да ли је та криминална кула од карата пред рушењем?

- Ово је неодрживо стање по питању корупције и криминала. Никада већа крађа државе није постојала. Србијом данас управља криминални клан који одлучује о свему, а влада, министри, директори и градоначелници су само њихови послушници и извршиоци њихових налога. То није природно стање и неодрживо је на дуги рок. Грађани ће врло брзо подићи глас и рећи "доста је пљачке коју спроводите годинама уназад, док млади одлазе у свет, а ми размишљамо како да обезбедимо новац да купимо деци књиге за школу и дрва за следећу зиму".

На које све криминалне афере Тужилаштво није реаговало, а морало је?

- Тешко ми је да кажем која је била прва, али свако међу првима на којима се показало да немамо државу је афера "Савамала". То је тренутак слома државе, јер кад неко током ноћи у центру Београда багерима поруши нечије објекте и то прође без икакве реакције надлежних органа и институција, свакако је највећи доказ да држава не постоји. После тог случаја су се сличне афере само низале, почев од објекта на Панчићевом врху, пљачке ""Крушика", производње дроге на имању "Јовањица" и невиђене пљачке Телекома.

Како то објаснити? Да ли је можда власт нечим уценила републичког тужиоца Загорку Доловац?

- Сви који пристају да обављају своје дужности мимо закона и процедура а по политичким налозима власти су саучесници у свему што се догађа у Србији, укључујући и државног републичког тужиоца који је први у ланцу одговорности за криминал и корупцију који разарају Србију и све су већи из године у годину. Уместо да тужилаштво процесуира одговорне и штити државну имовину, они штите криминал и корупцију које константо спроводи режим.

Да ли је у овом тренутку једина "обавеза" Загорке Доловац да ради на очувању несумњиво криминалне власти у Србији коју персонификује Александар Вучић?

- На основу њеног деловања је потпуно јасно да она штити не само Александра Вучића, него и све његове следбенике и послушнике. Тиме се Загорка Доловац сврстала на страну мафијашког клана који управља државом.

Да ли данас у Србији може да се направи разлика између државе и мафије?

- Оно што је некада желео "земунски клан", а то је да преузме управљање државом се, нажалост, сада остварило - мафија је преузела Србију.

Имате ли утисак да се сав криминал у јавном сектору дешава по директивама из највишег државног врха?

- Да. У Србији је увек било корупције, али је власт Александра Вучића ту корупцију потпуно централизовала и свако има своје ресоре и задужења. Људи који су на потерницама и криминалци којима је суђено за најтежа дела у ранијим временима су највећи пријатељи напредњачког режима и то је најбољи доказ да криминал долази са државног врха.

Да ли су сада републичка каса и буџети јавних предузећа и институција постали "златни рудник" из кога се финансира мафија?

- Наравно, то је потпуно јасно.

Да ли државна мафија има везе са градњом Београда на води, куповином ПКБ-а, извлачењем новца из Телекома, градњом прескупих аутопутева... или су то можда "само" породични бизниси појединаца из врха власти на чему им завиди "обична" мафија?

- Породични бизниси и мафије која управља Србијом се подударају, а колике су размере пљачке најбоље говоре у прилог примери да је власт ПКБ са 17.000 хектара земљишта у Београду продала Арапима за 105 милиона евра, а онда је државни Телеком купио кабловског оператера "Коперникус" за 195 милиона евра. Види се и на пројекту Београда на води, који је највећа перионица пара у Европи и до данас нико није сазнао ко то финансира и од чијег новца. Види се и на примеру Моравског коридора, за који је 2013. године уговорена изградња за око 500 евра, а сада грађани Србије исти пут плаћају више од 800 милиона евра.

У Србији више не постоји подела власти на извршну, законодавну и судску. Сва власт је у рукама једног човека - Александра Вучића. Да ли је то разлог због чега смо постали једна од најкорумпиранијих држава у Европи?

- Апсолутно јесте. Све одлуке у Србији доноси један човек и ми живимо у прикривеној диктатури. У таквом амбијенту, где постоји нарастајуће незадовољство због све тежег живота и све лошијег животног стандарда, уколико се власт не окрене демократским вредностима и начелима, неминовна је револуција.

Због високог степена криминала и корупције и гушења владавине права и слободе медија обустављено је отварање преговарачких поглавља на путу ка ЕУ. Како видите будућност Србије с овом влашћу?

- Србија нема будућност са овом влашћу, а што дуже она буде водила Србију, то ћемо бити све даље од европских и демократских вредности. То је данас потпуно јасно и међународној заједници и зато је и стопирано отварање нових поглавља, што је најбољи сигнал да ова власт Србију води све даље од Европе.

Да ли верујете да ће се Александар Вучић једног дана ипак покорити пред владавином закона и да ће дозволити да тужилаштво и судство самостално и независно почети да раде свој посао?

- Неће се покорити Александар Вучић, него ће Александра Вучића покорити народ, а институције система ће процесуирати и њега и све извршиоце његових налога и следбенике који годинама разарају, распродају и пљачкају Србију, гасећи институције и газећи Устав и законе. Једна од кључних ствари у програму Народне странке је увођење специјалног тужиоца за високи криминал за корупцију, који ће у првих шест месеци нове власти процесуирати све који су се огрешили о државну и народну имовину и одузети и запленити сву нелегално стечену имовину. Потом следи темељна лустрација, како бисмо могли да изградимо озбиљну државу у којој функционише систем.

 

Преузето са портала Директно.