Народна странка

Алексић: Акција за заустављање отимања земље и тровања народа у Бору

Алексић: Акција за заустављање отимања земље и тровања народа у Бору

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је да су грађани Бора и околних села, после Срба на Косову и Метохији, данас најугроженији у Србији, јер је власт предала Тимочку крајину кинеским компанијама које се баве извлачењем злата и бакра и зарад ширења рудника „отимају земљу“, терају сељаке са својих имања и некажњено трују животну средину, пошто за њих не важе закони Србије.

Алексић је на скупу у Слатини код Бора најавио да ће посланици Народне странке покренути иницијативу за оцену уставности спорних закона који погодују страним компанијама и „омогућавају лакше исељавање грађана са имања на којима њихове породице живе вековима“, и додао да ће правни тим Народне странке пружити помоћ угроженим грађанима.

У околини Бора предвиђено је исељавање грађана са подручја површине 20 квадратних километара, које обухвата које обухвата села Кривељ, Слатина, Оштрељ и део Бучја.

„Број мртвих у Бору се повећава сваке године а Борска река је и званично најзагађенија у Европи. Не занима нас профит Кинеза него животи и здравље наших грађана. Грађани Србије који живе у Бору су грађани другог реда у сопственој држави. Кинези су дошли да изваде злато и бакар, а да за њима остану мртви и болесни људи и затровани земља, ваздух и вода. Бору прети нестајање, јер ће се рудник на крају проширити до центра града“, рекао је Алексић.

„Власт као велики успех приказује то што од Кинеза купује наше злато, а истовремено увозимо, кромпир лук и млеко и укинута је царина на увоз прасића, чиме се свесно и намерно уништава српска пољопривреда“, рекао је Алексић, који се у Трстенику бави пољопривредном производњом.

Алексић је истакао да "нико нема право да крчми територију Србиј зарад профита страних компанија" и да не може приватни интерес бити изнад права грађана и њиховог живота и здравља.

Мештани села у околини Бора су навели да им Кинези увек дају исти одговор од две речи које су научили на српском језику – „немаш право“.

Они су се пожалили да су протерани са својих имања као и Срби са Косова и Метохије, а да је разлика у томе што су Србе протерали Албанци, док је њих протерала држава Србија.

Људи који се баве пољопривредом у околни Бора навели су да је „сточни фонд уништен, вода затрована, а када нешто посаде не знају какве отрове потом једу“.

Становници борског насеља Кормарош испод којег се налазе јаме рудника навели су да се сав загађен ваздух из јама без филтрирања избацује у околну и да се „по целу ноћ осећају експлозије у јамама“.

Они су навели да према незваничним подацима у Бору живи око 14.000 Кинеза, док је њих 5.400 пријављено, а да кинеске компаније у власништву имају најмање 2.000 хектара земље.  

Председник Градског одбора Народне странке Бор Драган Марковић рекао је да ништа није урађено на локацијама на које би требало да буду пресељени мештани Слатине, Кривеља, Оштреља.

„Није урађена никаква инфраструктура. Како ће тамо људи да живе и чиме ће се бавити када их иселе“, упитао је Марковић.

„Само заједничким деловањем опозиције, грађана и јавности можемо нешто да урадимо. Борићемо се и победићемо“, рекао је Марковић.

Посланик Народне странке Владимир Гајић рекао је да је недопустиво да приликом продаје земље у Бору порез на пренос апсолутних права буде већи од вредности земље која се продаје.

„То значи да Пореска управа директно ради на уништавању пољопривреде у интересу страних компанија које располажу огромним новцем. Истовремено, држава преузима приватну имовину без плаћања накнаде“, рекао је Гајић, и додао да постоје привилеговани приватни инвеститори на које се не односе закони Србије.

Представници Народне странке су обишли места највећих загађења у Бору и у селима разговарали са мештанима о тешкој ситуацији у којој се налазе због загађења и планова да буду исељени.

Поред Алексића, Гајића и Марковића, са грађанима су разговарали и посланик Народне странке Ђорђе Станковић, председник Покрајинског одбора Косово и Метохија Жарко Ристић, потпредседник Извршног одбора Ненад Милојичић и председник Градског одбора Зајечар Горан Калчевић.