Народна странка

Алексић: Данас су морали да буду ухапшени одговорни за дивљу градњу којом је држава оштећена за милијарду евра

Алексић: Данас су морали да буду ухапшени одговорни за дивљу градњу којом је држава оштећена за милијарду евра

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је да су већ данас морали да буду ухапшени одговорни за бесправну градњу 500.000 квадратних метара у Београду, односно 300 зграда, чиме је држава због тога оштећена за милијарду евра.

„Већ данас су ’марице’ морале да буду испред њихових врата. Где су бивши челници Београда Синиша Мали и Горан Весић? Где је бивши први човек за легализацију Немања Стајић, који је под истрагом за далеко мање битну ствар“, рекао је Алексић телевизији Нова С, поводом навода БИРН-а о нелегалној градњи у Београду.

Алексић је додао да је „веома симптоматично“ то што је 21. децембра прошле године виши тужилац у Београду Ненад Стефановић свим основним тужилаштвима у Београду послао упутство по којем свака кривична пријава из области „дивље градње“ и озакоњења која стигне у основна тужилаштва мора да се преусмери у више тужилаштво.

„То значи да он то може да контролише и да зна ко против кога подноси пријаве. Нема пријава по службеној дужности. Зар је потребно нешто више од текста БИРН-а да институције почну да раде? Политичка моћ оних који управљају државом је изнад закона, државе и устава, али је питање докле ће то трајати, јер ће рачуни стићи на наплату“, рекао је Алексић.  

Алексић је навео да ће стићи рачуни и за путеве, чија је изградња плаћена вишеструко од реалне цене.

„Председник Србије Александар Вучић не каже шта се дешава са 12 километара ауто-пута Уб-Лајковац који је отворен пре три године, а сада се распада. Не каже шта се дешава са северном тангентом Борча-Земун, где је плаћен ауто-пут са шест трака, а сада је брзина ограничена на 50 километара на сат“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да као становник Трстеника није против градње Моравског коридора, али је против тога да тај пут буде плаћен милијарду евра уместо 500 милиона евра.

„Као председник општине Трстеник био сам укључен у тај пројекат пре 10 година и тада су Кинези понудили да ауто-пут буде изграђен за 520 милиона евра, а сада је цена достигла милијарду евра. Надлежне институције морају то да испитају. Вучић је схватио да је најлакше да краде новац преко грађевине. Не постоји ниједан тендер за гасификацију коју ради ’Миленијум тим’, а реч је о милијардама које плаћају грађани Србије“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да тужилаштво и полиција, међутим, спавају.

Шеф посланичке групе Народне странке је поводом доласка представника САД Дерека Шолеа у Београд рекао да ће Вучић одржати „још једну конференцију за новинаре на којој ће рећи да је добио непристојну понуду коју је одбио и да га Запад притиска уценама“.

„Вучић је уцењен, странци виде све криминалне афере у Србији, а наш народ на Косову и Метохији је остављен на милост и немилост Албанцима. Вучић је говорио да Србија никада није била поштованија у свету и проглашавао стране државнике за пријатеље, а сада ођедном тврди да ти исти људи шаљу шпијуне и боре се против Србије. То је Вучићева пропаганда јер је очигледно да губи подршку међународне заједнице“, рекао је Алексић.

Алексић је поводом спекулација о одржавању ванредних избора у Београду, рекао да одржавање тих не зависи од опозиције, него од власти.

„Ево, ја сада кажем да тражимо београдске изборе на пролеће. Рекли су да ће бити 17. децембра, па да ће бити у марту, а неће их бити ни у марту, јер се све пребацује на крај године и све се свело на договор Вучића и председника ССП Драгана Ђиласа“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да не верује у скоро расписивање ванредних београдских избора, и подсетио да је усвојен буџет Београда, а да је пропао покушај смењивања градоначелника Александра Шапића.

Алексић је истакао да није нужно да опозиција сада буде уједињена, него да је потребно да јача своју инфраструктуру, а да би о коалицијама требало разговарати када избори буду расписани.  

„Народна странка не сматра да је потребно спуштати тензије са криминално-мафијашким режимом Александра Вучића и свако ко данас каже ’спустите тензије’, онда то значи да помогнемо Вучићу да ради исто што и до сада или да мирно сиђе с власти. Време је за одговорност за сва недела која су починили људи на власти у претходних десет година, а не да им помажемо, па да народ с правом каже да су сви исти. Нисмо сви исти“, закључио је Алексић.