Народна странка

Алексић: Укидање царине на увоз прасади додатно ће уништити домаће произвођаче свиња

Алексић: Укидање царине на увоз прасади додатно ће уништити домаће произвођаче свиња

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да је „потпуно скандалозно“ да министарка пољопривреде Јелена Танасковић улази у нову годину укидањем царина на увоз прасади и свиња и то истовремено обралаже као „велику помоћ пољопривредницима како би се надоместио мањак на тржишту Србије“.

„Трговци ће сада несметано моћи да увозе свиње у Србију на штету наших сељака и да тако униште и ово мало произвођача који су опстали. Власт преко леђа сељака одржава социјални мир увозом јефтиног меса из иностранства. Режим Александра Вучића презире српског сељака, јер нико ко мисли добро свом народу и својој држави не би радио овако погубне ствари“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да Народна странка захтева да се домаћим произвођачима свиња хитно обезбеди посебна финансијска подршка кроз подстицаје, као и да се укину монополи и контролишу трговци.

„Тако би се заштитили домаћи произвођачи и на тржишту би се обезбедило довољно свињског меса произведеног у Србији“, навео је Алексић, који се бави пољопривредном производњом у Трстенику.

Алексић је додао да је неопходно у најскоријем року створити услове за враћање царина као заштитне мере у корист српских пољопривредника.

„Укидање царина на увоз прасића и свиња је још један у низу потеза Вучићевог режима који годинама уназад систематски уништава српске пољопривреднике. Потпуно суманутом пољопривредном политиком, која заправо ни не постоји у последњих десет година, прво су уништили домаће произвођаче свиња, а сада је Влада Србије укинула и царину на увоз“, рекао је Алексић.  

Алексић је навео да, нажалост, осим произвођача свиња то чека и све друге гране пољопривреде.

„Србија искључиво због одлука Вучићевог режима данас постаје увозник хране уместо да буде извозник и да милион и по људи који се баве пољопривредом могу да живе пристојно од свог тешког рада“, закључио је Алексић.