Народна странка

Алексић: Да ли је власник Јовањице поклонио брод БИА

Алексић: Да ли је власник Јовањице поклонио брод БИА

Потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић питао је данас председника Србије Александра Вучића и директора Безбедносно-информативне агенције (БИА) Братислава Гашића да ли је Предраг Колувија, власник добра „Јовањица“ на којем је заплењена велика количина марихуане, поклонио БИА брод „Србија“, који се сада води као власништво Агенције.

„Имам сазнања да је Колувија БИА поклонио брод ’Србија’ регистарске ознаке БГ-346-И и питам Вучића и Гашића да ли је то тачно. Да ли је Вучић, пошто му се допало крстарење у Турској са председником Реџепом Тајипом Ердоганом, наредио Гашићу да и држава Србија набави брод, па је Колувија купио брод и поклонио га агенцији“, рекао је Алексић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије, и показао фотографију брода „Србија“.

Алексић је навео да БИА има обавезе према својим спонзорима, и упитао шта је Колувија добио заузврат када је Агенцији поклонио брод.

Алексић је Тужилаштво за организовани криминал питао да ли је обављено вештачење заплењене марихуане на „Јовањици“, како би се утврдио проценат ТХЦ-а (тетрахидроканабинола, активног састојка у марихуани), односно колико је заплењених биљака индустријска конопља, за чију је производњу „Јовањица“ имала дозволу, а колико индијска конопља или марихуана, која је класификована као дрога.

„То је важно јер је стратегија Колувијине одбране да прикаже како је на ’Јовањици’ гајена индустријска конопља, а да је случајно упала тек по нека семенка марихуане“, рекао је Алексић.

Алексић је питао Тужилаштво за организовани криминал и да ли је утврдило ко је био надлежан – МУП или Министарство пољопривреде - за контролу узгајања индустријске конопље на основу дозволе коју је „Јовањица“ добила узгој те биљке, као и да ли су ти људи саслушани.

Алексић је навео и да је добио тужбу председниковог брата Андреја Вучића и да се неће позвати на имунитет у том случају, јер се радује суђењу на којем ће раскринкати „све лажи и криминалне радње режима“, и најавио да ће као сведока позвати Александра Вучића, који би могао да каже све што зна о везама државе и „Јовањице“.

„Позивам и Александра Вучића да се одрекне имунитета како бих ја могао њега да тужим и да на суду расправимо ко лаже а ко говори истину, уместо што ме вређа пред својим подобним новинарима. Ако је храбар и ако говори истину, зашто би се Вучић крио иза имунитета? Ја се јавно одричем имунитета по тужби његовог брата“, рекао је Алексић.

Алексић је питао Вучића, који је признао да су у аферу „Јовањица“ умешани људи из полиције, БИА и војске, шта је тим поводом предузео и да ли надлежне органе обавестио ко су ти људи, а тужилаштво је питао да ли су ти људи саслушани и да ли је против њих покренут поступак.

„Вучић је признао да је у највећу производњу марихуане у Европи умешана држава у којој он одлучује о свему, чиме је признао и сопствену одговорност“, рекао је Вучић.