Народна странка

Павловић: Градска власт одговорна за пожар и угрожавање здравља Београђана

Павловић: Градска власт одговорна за пожар и угрожавање здравља Београђана

Градски одбор Народне странке Београд захтева од градске власти и надлежних служби да јавност одмах обавесте како је избио пожар на депонији у Винчи, које су мере безбедности предузете да пожари не избијају на депонији, као и да ли је против одговорних покренут кривични и прекршајни поступак, изјавио је данас одборник Народне странке у Скупштини Београда Милош Павловић.

„Градска власт на челу са замеником градоначелника Београда Гораном Весићем је директно одговорна за угрожавање здравља свих грађана због канцерогених и отровних материја које се услед пожара шире по целом граду“, рекао је Павловић, и додао да се у целом Београду осетио смрад паљевине и видео дим од пожара у Винчи.

Павловић је истакао да надлежни нису реаговали на време и на одговарајући начин, па је пожар трајао током целе ноћи и наставио се и данас.  

„Београђанима је пожаром у Винчи нанета ненадокнадива штета за коју неко мора да одговара, јер се услед спаљивања пластичног отпада кроз ваздух шире канцерогена једињења, попут диоксина и фурана, а Град Београд нема могућност да те материје детектује у ваздуху и измери њихову концетрацију“, додао је Павловић.

„Градска власт је лагала Београђане да се пожари више неће дешавати и да су предузете одговарајуће мере како би се штета од пожара свела на минимум. То је још једна у низу Весићевих лажи и неиспуњених обећања“, навео је Павловић.

Павловић је истакао да је Народна странка више пута указивала на проблем спалионице отпада у Винчи, и то не само на финансијски спорни део тог случаја, него и на еколошке последице, али да градска власт није учиниле ништа како више не би избијали пожари који наносе огромну штету здрављу људи.

„Запослени у спалионици у Винчи често покушавају да угасе пожаре тако што их затрпавају новим отпадом, што доводи до стварања још више отровних гасова које ветар даље носи ка Београду, а тиме се наноси и већа штета Београђанима“, закључио је Павловић.