Народна странка

Павловић: Весић одговоран за хаос на Савском насипу, угрожена имовина 100.000 грађана

Павловић: Весић одговоран за хаос на Савском насипу, угрожена имовина 100.000 грађана

Одборник Народне странке у Скупштини Београда Милош Павловић изјавио је данас да да је за „хаос на Савском насипу“ у Новом Београду директно одговорна градска власт на челу са замеником градоначелника Гораном Весићем, као и председник те општине Александар Шапић, и да ће безбедност грађана и њихова имовина бити угрожени док год су они на власти.

„Реч је о нелегалној градњи, бушењу насипа, крађи струје и воде. Тиме се константно чини низ кривичних дела, попут изазивања опште опасности и угрожавања насипа, а градска власт и МУП годинама не реагују“, рекао је Павловић у програму „Отворено“.

Павловић је истакао да је у последње три године драстично повећан број нелегалних објеката на Савском насипу, сплавова и викендица постављених без икаквих дозвола, и да је реч о „групи људи која је отела од Београђана природу и њихову безбедност“.

Представник групе грађана „Савски насип“ Оливер Илић рекао је да су викендице на том насипу изграђене на водоизворишту на којем се из рени бунара испумпавају поџемне воде за Београдски водовод.

„Током градње нелегалних објеката и викендица рени бунари су пробушени, а власници викендица су направили септичке јаме из којих се фекалије директно изливају у водоизвориште“, рекао је Илић.

Илић је навео да је кућу на Савском насипу међу првима изградио бивши председник Србије Томислав Николић, да кућу на том месту имају и сведок сарадник Љубиша Буха Чуме и „многи полицајци, па је локација позната и као ’полицијско насеље’“, а викендицу је изградио и посланик владајуће коалиције и новинар Александар Јовановић, бивши учесник ријалитија „Велики брат“.

Илић је истакао да је на Савском кеју код новобеоградских блокова, дугачком два километра, предвиђено постављање највише 21 сплава, а сада их има најмање 100, и додао да се са кеја река Сава готово ни не види.

„Власници сплавова немају никакве дозволе и они краду воду са водоводне мреже, а да би то урадили, морају да пробуше насип и да кроз њега спроведу црева. Црева често пуцају и вода се излива, што директно угрожава структуру насипа“, рекао је Илић.

Илић је истакао да су „врхунски стручњаци и професори упозорили да због бушења насипа прети његово урушавање“, и додао да би „вода стигла до ауто-пута“ ако би се насип урушио.

Одборница Народне странке Марина Липовац Танасковић рекла је да предложено решење мост преко Саве између Новог Београда и Аде Циганлије представља „инжењерску срамоту“.

„Пројектовани су стубови у води, који повећавају цену градње, а стубове у води нема ниједан мост у Београду осим Старог моста, који би власт да помери на ливаду. Апсурдно је да хоће да помере један мост јер им сметају стубови у води, а онда праве други мост који такође има стубове у води“, рекла је Марина Липовац Танасковић.