Народна странка

Павловић: Раскид уговора за Бус плус је симуловани правни посао

Павловић: Раскид уговора за Бус плус је симуловани правни посао

Шеф одборничке групе Народне странке у Скупштини Београда Милош Павловић изјавио је данас да је споразумни раскид уговора између града и турске компаније Кенткарт која управља системом Бус плус представља „симуловани правни посао“ и да градска власт покушава да „иза леђа јавности неким пословима надокнади штету турској компанији“.

„Животно, логично и пословно је немогуће да Кенткарт раскине сигуран посао који ће трајати наредних 13 година и који ће му за то време донети 100 милиона евра добити, а да не буде обештећен“, рекао је Павловић новинарима пре почетка седнице градског парламента, на чијем је дневном реду и предлог раскида уговора са Кенткартом.

Павловић је подсетио да је град 2021. године продужио уговор са Кенткартом на 13 година са образложењем да је то одличан посао и да ће допринети већој продаји карата, а раскида га после две године са истим образложењем да ће број карата бити повећан.

„Како је могуће да турска компанија Кенткарт раскида посао за наредних 13 година који им доноси најмање седам милиона евра добити годишње и пристаје да се право коришћења софтвера трајно пренесе на Град Београд“, упитао је Павловић.

Павловић је навео да градска власт планира оснивање јавног предузећа за наплату карата, што је незаконито, јер град већ има Градско саобраћајно предузеће (ГСП) које има инфраструктуру за обављање тог посла.

Шеф одборничке групе Народне странке је навео да градска власт намерава да спроведе „коруптивни посао“ у вези са стављањем под хипотеку 38,4 хектара земљишта у Крњачи, које је у својини града.

„Хипотека служи за обезбеђење новчаног потраживања Пореске управе према Јавном комуналном предузећу Лазаревац. Неуобичајено је да један државни орган даје хипотеку ради обезбеђивања новчаног потраживања другог државног органа. Градска власт у овом случају примењује тржишни принцип који није примењивала када је продавала Сава центар за 175 евра по квадратном метру“, рекао је Павловић.

Павловић је истакао да вредност потраживања и вредност земљишта које се ставља под хипотеку нису представљени ни одборницима нити јавности.

„Те катастарске парцеле се налазе на будућој траси будућег пута Београд-Зрењанин. Неко жели да по цени која износи 60 одсто од процењене вредности прода земљу и да чека изградњу моста како би потом профитирао на продаји те земље по већој цени“, закључио је Павловић.