Народна странка

Павловић: Градска власт сваког Београђанина задужила за 580 евра

Павловић: Градска власт сваког Београђанина задужила за 580 евра

Шеф одборничке групе Народне странке у Скупштини Београда Милош Павловић изјавио је данас да је завршни рачун градског буџета за 2021. годину показао да је сваки Београђанин задужен за 580 евра, а да је „градска напредњачка власт“ ребалансом буџета избацила пројекте који су у интересу Београђана, док је остала при непотребним пројектима.

„Одлуке које већина предлаже градском парламенту на усвајање нису у интересу Београђана, него искључиво у интересу СНС-а, чији је једини циљ опстанак на власти, а градски буџет им служи као ресурс за остваривање тог циља“, рекао је Павловић на конференцији за новинаре у Скупштини Београда.

Павловић је истакао да је ребалансом предвиђено повећање буџета са 146 милијарди динара на 153 милијарде и повећање расхода за 11 милијарди динара, од којих је чак четири милијарде предвиђено за набавку роба и услуга.

„Нису завршени обећани пројекти попут изградње приступних саобраћајница за железничку станицу ’Прокоп’, изградња булевара и реконструкција Улице Драгослава Срејовића од Богословије до Миријева, изградња бициклистичких стаза и канализације за насеља Сурчин, Ледине и Батајница“, рекао је Павловић.

„Градска власт је, међутим, остала при реконструкцији Каленић пијаце за невероватних 15 милиона евра, колико ће Београђани платити постављање надстрешнице на тој пијаци“, додао је Павловић.

Павловић је истакао да градска власт повећањем трошкова из буџета повећава инфлаторни притисак.

„Ребаланс не садржи мере против инфлације и изгледа као да инфлација још није стигла до Београда, иако је гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић рекла да је инфлација између 12 одсто и 13 одсто. Ребаланс не садржи ниједну меру у вези са предстојећом енергетском кризом“, рекао је Павловић.

Павловић је, поводом предлога за оснивање два јавна комунална предузећа и једног привредног друштва које ће управљати Халом спортова у Новом Београду и спортским центром „11. април“, рекао да је реч о „плаћању гласова са претходних избора, новом партијском запошљавању и покушају градоначелника Александра Шапића да успостави сопствену организацију унутар београдског одбора СНС-а након повлачења Небојше Стефановића“.

„Оснивање јавних комуналних предузећа је и незаконито, јер Град Београд већ има предузеће које се бави парковима и у којем је запослено 1.242 запослена, и има Градско саобраћајно предузеће, а непокретностима које су у јавној својини града бави се Секретаријат за имовинске и правне послове“, навео је Павловић.

Павловић је истакао да се планира оснивање јавног комуналног предузећа за наплату карата у јавном превозу, јер Београд већ има предузеће које то може да ради, и додао да су радници ГСП-а данас протестовали испред скупштине града и због најаве оснивања тог предузећа.  

„Напредњачка већина је у градској скупштини 2021. године подржала ревидирање и продужење пословне сарадње са турском фирмом „Кенткарт“ на још 13 година, а сада подржавају оснивање новог јавног предузећа, које је последица најављеног раскида уговора са турским партнером“, рекао је Павловић.

„Позивам одборнике СНС-а да објасне зашто су то раније подржавали а сада не подржавају, и колико је милиона евра из буџета дато за плаћање пенала превременог раскида уговора, да ли је та штета мања или већа од штете коју би изазвало спровођење уговора до краја уговорне обавезе“, закључио је Павловић.