Народна странка

Марина Липовац Танасковић: Системско уништавање предузећа „Србија карго“ да би било продато у бесцење

Марина Липовац Танасковић: Системско уништавање предузећа „Србија карго“ да би било продато у бесцење

Посланица Народне странке и председница страначког Одбора за саобраћај Марина Липовац Танасковић изјавила је данас да предузеће „Србија карго“, које се бави железничким превозом робе, намерно системски уништава како би било продато у бесцење, и позвала надлежне да испитају пословање тог предузећа.

„Само неспособност вођења фирме и лош менаџмент доводе до тога да профитабилно предузеће пропада. Фирме чија је делатност превоз робе никада нису пословале са губицима нити ће пословати, осим ако се наменски не урушавају“, рекла је Марина Липовац Танасковић.

Марина Липовац Танасковић је навела да је предузеће „Србија карго“ прошле године пословало са великим губицима, а процена губитка износи и више милијарди динара.

„’Србија карго’ сваке године склапа уговоре са све више приватних оператера, често на штету сопственог профита. Тако ’Србија карго’ све више послује са губицима, те губи и јаке комитенте свесно препуштајући приватним оператерима део тржишта. Извршног особља све је мање. Конкурси су отворени за пријем током целе године, али се због малих плата прима по неколико људи на нивоу целе Србије“, рекла је Марина Липовац Танасковић.

Посланица Народне странке је додала да је „Србија карго“ задужено да пронађе најбрже право решење за транспортне потребе корисника превоза железницом.

„Та ’најбоља решења’ су често да се роба превози камионима и посао директно даје приватним лицима, а одузима од ’Србија карга’“, рекла је Марина Липовац Танасковић.

Она је као пример навела да се руда из Бора транспортује камионима до Пожеге, где се претовара на вагоне, иако у Бору постоји начин да се одмах утовари у вагоне, и додала да се тако, поред осталог, уништавају путеви у Србији и додатно загађује ваздух.

„Иако је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић у децембру потписао са генералним директорима ’Србија карго’ и представницима синдиката анекс Колективног уговора, којим су плате запослених повећане 12,5 одсто, и урађен је план пословања за ову годину, ни данас, три месеца касније, држава није уплатила радницима плате у износу већем од 300 милиона динара“, закључила је Марина Липовац Танасковић.