Народна странка

Делић за Данас: Све почиње од локалног нивоа

Делић за Данас: Све почиње од локалног нивоа

Преузето са портала листа "Данас".

 

Све почиње са локалног нивоа. Тако се гради и држава. Ако имате добар Градски одбор то је потка да направите и све остале инстанце које се касније на то надограђују, каже за „Данас“ Предраг Делић, лекар епидемиолог, који је недавно изабран за повереника Градског одбора Народне странке у Крагујевцу. Досадашњи повереник Борис Херман повукао се због породичних обавеза.

„Још увек себе не доживљавам као политичара. За сада сам неко ко је уложио на првом месту своје име и углед у градски одбор са жељом да му дам додатну јачину“, тврди Делић, истичући да његов претходник није смењен већ је дао оставку и да су заједно размишљали већ дуже времена о тој замени.

Предраг Делић је аутоматски по функцији и члан Председништва Народне странке, а своје именовање види као велики изазов.

„Никада до сада се нисам бавио обликом политичког деловања који је тако организован од учлањивања до избора органа“, признаје он, очекујући добру и свесрдну помоћ људи из странке.

Недавно је Председништво Народне странке на седници у Крагујевцу одбацило предлог документа европарламентараца о изборним условима у Србији.

„Једноставно, тај предлог није у складу са нашом ситуацијом и не решава ни промил овдашњих проблема. Покушаћемо да обезбедимо боље изборне услове који ће дати колико-толико изгледније почетне позиције у овој борби Давида и Голијата“, каже он.

По његовим речима, у Народној странци припреме за изборе увелико трају.

„Приоритет нам је гранање странке, да обезбедимо већи број месних одбора, комуникацију међу њима и довољан број људи који ће пратити целокупан ток изборног процеса, од гласачке кутије до његовог краја“, каже Делић, додајући да је током спровођења и контроле избора долазило до највећих пропуста.

Он најављује тешњу сарадњу са странкама досадашње бојкот опозиције која је њиховој странци по природи ствари и најближа.

„Сцена се искристалисала. Данас је јасно ко је права опозиција а која то није иако се и даље декларишу да јесу“, каже Делић.

За саговорника „Данаса“, што се избора тиче, чињеница је да људи желе једног, заједничког кандидата испред целе опозиције.

„Ми смо свесни тог захтева народа и сигурно ћемо се потрудити да он буде јасно дефинисан. Свакако, постоје разговори врха Народне странке са представницима других странака, и надам се да ће они резултирати позитивним одговором у смислу јединствене, праве, опозиције“, каже Делић.

Предраг Делић, као главни епидемилог Института за јавно здравље Крагујевца, садашњи скок броја новооболелих објашњава тиме што ништа није предузето да би се епидемија зауставила у овом тренутку.

„Кризни штаб је закаснио са мерама, које је требало предузети. У овом тренутку ми смо у оној узлазној путањи епидемиолошке криве која ће, по мом мишљењу, и даље да се настави. Кризни штаб је тај који би требало да пропише мере које морају да се поштују. Те мере су изостале и као последицу њиховог изостанка имамо број заражених који имамо данас“, тврди он.

По његовом мишљењу, то је био неуспешан покушај прављења компоромиса између медицинског, стручног дела и економског.

„Неславно је прошао у корист економских интереса и због тога имамо оволики број заражених“, сматра Делић.


Интервју приредио новинар „ДанасаЗоран Мишић

Фото: Никола Миловановић