Народна странка

Народна странка Крагујевац: Где је новац за изградњу Центра за матичне ћелије?

Народна странка Крагујевац: Где је новац за изградњу Центра за матичне ћелије?

 

Као да није довољно што се научна јавност у Србији и Крагујевцу понижава тиме што неки завршавају факултет за седам дана, докторирају преписивањем на фантомским универзитетима и са таквим дипломама одлучују о развоју Србије, што Александар Вучић решава за „ситан новац“ репутацију високог образовања, већ се осећа и превареном након дугогодишњег чекања и обећања да ће научници моћи да се баве научно-истраживачким радом у свом граду и својој земљи.

Већ је давно обећани завршетак Центра за матичне ћелије у Крагујевцу заустављен због финансијског конфликта два донатора Фондације „Драгица Николић“, који су истовремено и извођачи и подизвођачи овог посла, а према тврдњама радника једне од фирми „Банковић“.

Подсећамо да је Уговор о изградњи и опремању Центра изврсности у оквиру којег је предвиђен и Центар за матичне ћелије потписан још почетком 2013. године између Министарства просвете и науке, Универзитета у Крагујевцу, Града Крагујевца и „ЈУП Истраживање и развој“ д.о.о.

Укупна вредност пројекта које финансира Европска банка износи 14 милиона евра, док Град Краугујевац суфинансира изградњу објекта са 40 милиона динара, а универзитет са 25,2 милиона динара.

Крајњи рок за завршетак радова је истекао још у априлу 2017. године.

Након изјава радника фирме „Банковић“, Народна странка позива да се хитно испита да ли се донаторство за ову фондацију заснивало на добијању послова којима је цена „надувана“, да ли је фирма заузврат добијала послове од Града Крагујевца, чији је градоначелник Радомир Николић, и да ли се вишак у кешу, у вредности од милион евра, вратио донаторки Драгици Николић и њеној породици.

Народна странка пита надлежно министарство зашто се није реаговало пуне две и по године од пробијања рока за завршетак радова, већ тек након изјаве светски познатог генетичара Миодрага Стојковића „да одлази да се бави истраживањем у иностранство након дугогодишње крађе времена при чекању да се Центар за матичне ћелије у Крагујевцу најзад изгради“.

Потребно је да се јавност упозна са подацима колико је досада коштала изградња, а колико је стварно новаца потрошено, јер се ради о новцу свих грађана.

Све док су овакве ствари могуће, многи млади таленти неће имати дилему да ли да пакују кофере и одлазе из Србије.

 

Народна странка Крагујевац