Народна странка

Народна странка Косово и Метохија: Вучић предао енергетски систем зарад опстанка на власти

Народна странка Косово и Метохија: Вучић предао енергетски систем зарад опстанка на власти

Медији са Косова и Метохије јуче су обавестили јавност да је уз посредовање ЕУ договорена мапа пута за примену енергетских споразума, или како је Мирослав Лајчак написао на Твитеру – постигнут је споразум „између Србије и Косова“.

Усвојена је још једна “мапа пута“ којом ова власт препушта територију Косова и Метохије као и Србе самопроглашеним институцијама такозваног Косова.

Прво ће Срби предати спискове корисника електричне енергије, чиме ће власти у Приштини имати потпуну информацију о броју и величини српског становништва на северу Косова и Метохије, а онда ће ти исти ући у Валач.

Каква су правила игре у потписаном споразуму?

Прво, РУЕ ће издати лиценцу Србима да на српској територији раде по косовском правном и регулаторном оквиром,

Друго, Срби ће доставити РУЕ све податке о потрошњи, која породица колико троши електричну енергију чиме ће се тачно знати број чланова сваке породице на северу Космета.

Треће, Срби ће са КЕДС-ом и КОСТТ-ом договорити како смеју и како морају да раде и да се понашају у вези са функционисањем на енергетском тржишту Косова.

Четврто, Срби ће добити енергетски идентификациони код преко којег могу да раде. Што не плате грађани са севера Космета, платиће Србија.
Пето, КЕДС и КОСТТ ће имати приступ подстаници Валач.

Валач је, дакле, пао, само је питање да ли је пао 2013. године или 2022. године.

Бриселски споразум није дошао до краја. Крај је када признају да су признали, а и то је близу.  

Може се чути да је постигнутим споразумом спречена могућност бруталног упада у Валач.

Бруталним упадом не би се  плаћала струја, а у данашње време то је још један непотребан реметилачки фактор. Што се тиче ретроактивног плаћања, сви знамо да је Србија до сада плаћала струју за Србе са севера Космета.

Основно питање којом валутом ће се плаћати утрошена струја за домаћинства на северу КиМ, динаром или евром?

Пошто ми не знамо, реците како се плаћају рачуни за МТС претплату на месечном нивоу, динарима или еврима? У питању је исто ћерка фирма МТС-а, као што ће бити и са ћерком фирмом ЕПС-а.

Да ли са разлогом заборављамо да су, КОСТТ (Косово) и ТСО (Албанија) 2. децембра 2019. године потписали у Тирани споразум о успостављању регулаторног блока косовског и албанског енергетског система?

Да ли смо заборавили датум издвајања КОСТТ-а из српског енергетског система? Да ли смо заборавили да је Србија одмах зауставила пренос 500 мегавата електричне енергије  које је Косово увозило и да се та количина обезбедила споразумом Косова и Северне Македоније?

Закључак у вези са свим изнетим неистинама о преговарачком „успеху“ је следећи.

Србија је у великом енергетском проблему. Свакодневно се одвајају милиони евра за увоз струје.

Од земље извозника електричне енергије дошли смо до увозника струје.

Предаја Срба са севера КиМ косовским институцијама да плаћају струју је потез власти да се ослободи баласта плаћања струје на северу КиМ.

Влада Србије је преко своје канцеларије за Косово и Метохију, потписивањем споразума прекршила Устав и законе Србије.

Директор канцеларије за КиМ износи неистине по питању потписивања споразума што се може утврдити у горе изнетом.

Није јасно зашто је потписивањем споразума зарад политичког опстанка на власти председника Србије дозволио себи да преузме пуну одговорност, али је јасно да је чињеница да се потписивањем споразума председник одужује ЕУ за неке друге проблеме у које је увукао Србију.

Своју личну борбу за политички опстанак брани преко леђа грађана Србије и државе Србије.


Народна странка Косово и Метохија