Народна странка

Народна странка поднела резолуцију скупштини: Одбацити немачко-француски предлог, о будућем статусу Косова и Метохије може се разговарати искључиво у Савету безбедности УН

Народна странка поднела резолуцију скупштини: Одбацити немачко-француски предлог, о будућем статусу Косова и Метохије може се разговарати искључиво у Савету безбедности УН

Народна странка поднела је данас Скупштини Србије Резолуцију о принципима за преговоре и заштити националних интереса на Косову и Метохији којом се одбацује „немачко-француски“ план и предвиђа да се разговори о будућем статусу морају водити искључиво у Савету безбедности УН, како то предвиђа Резолуција 1244, и „на принципима суштинске аутономије у складу са највишим међународним стандардима и гарантијама“.

„Скупштина Србије одбацује такозвани немачко-француски план за решавање статуса АП КиМ будући да он угрожава територијални интегритет и суверенитет Републике Србије“, наводи се у резолуцији коју је данас у парламенту предао шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић.

„Србија, у складу са својим Уставом, вољом грађана и међународним правом не признаје и никада неће признати, изричито или прећутно на било који начин, једнострано проглашену независност АП КиМ“, наводи се у документу.

У Резолуцији о основним принципима за даље политичке активности о основним принципима за даље политичке активности ради заштите државног и националног интереса на Косову и Метохији истиче се да Србија „никада неће пристати, изричито или прећутно на било који начин, на чланство такозваног Косова у Уједињеним нацијама“.

„Разговори са представницима привремених институција самоуправе у Приштини под покровитељством Европске уније (такозвани Бриселски дијалог) могу се водити само о техничким питањима, као што је то био случај до 2011. године“, наводи се у документу.

„Обавезује се Влада Србије да води активну дипломатску кампању у циљу спречавања чланства такозваног ’Косова’ у Уједињеним нацијама, УНЕСКО-у, као и у другим међународним организацијама“, додаје се у резолуцији.

Документом Народне странке је предвиђено да Скупштина Србије тражи од председника Републике да се „без одлагања писаним путем обрати председнику Руске Федерације и председнику НР Кине са молбом да те државе, као сталне чланице СБ УН, ветом блокирају сваки покушај чланства такозваног ’Косова’ у Уједињеним нацијама“.

„Обавезује се Влада Србије да без одлагања и у пуном капацитету настави међународну дипломатску кампању за повлачење признања такозваног ’Косова’, те да успостави систем економских и трговинских повластица за државе које нису признале независност такозваног ’Косова’ или које су повукле такво признање“, наводи се у резолуцији.

Скупштина у резолуцији захтева од Владе Србије и председника Републике да је редовно, а најмање једном у три месеца, извештавају о развоју догађаја, току разговора са представницима привремених институција самоуправе у Приштини и међународним чиниоцима, као и о „спровођењу овде утврђених циљева, активности и мера за заштиту суверенитета, територијалног интегритета и уставног уређења Србије“.

Поверљиви делови тих извештаја биће разматрани на седницама парламентарног Одбора за Косово и Метохију на којима ће бити искључена јавност.

„Ова резолуција и њоме утврђени правац, смернице и циљеви државне политике обавезујући су за све државне органе и организације и могу бити измењени једино новом резолуцијом Скупштине Србије“, наводи се у документу.