Народна странка

Јеремић: Одлучно одбити “немачко-француски” предлог, опасно је хватати се у коло са квинтом

Јеремић: Одлучно одбити “немачко-француски” предлог, опасно је хватати се у коло са квинтом

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да би Србија требало одлучно да одбије “немачко-француски споразум” о Косову и Метохији и да верује да у догледном периоду „неће бити потписивања било каквог значајног документа“, али да је веома опасно упустити се у преговоре о будућем статусу покрајине ван Савета безбедности УН.

„Немачко-француски папир је само о статусу Косова и Метохије и ни о чему другом - требало би се зато љубазно захвалити и рећи не. Дакле, требало би одбацити концепт преговора у формату ‘квинте’, јер ту Србија нема ниједног савезника. Једино тело у којем је могуће дискутовати о будућем статусу Косова и Метохије је Савет безбедности УН и то стоји и у Резолуцији 1244 и у мишљењу Међународног суда правде“, рекао је Јеремић телевизији Н1.

 

Јеремић је истакао да председник Александар Вучић води „изузетно рискантну политику хватањем у коло преговора са квинтом“, јер би због тога Србија преко ноћи могла да дође у ситуацију попут оне у Рамбујеу, па да се на столу „појави папир који је немогуће и потписати и не потписати“, односно да се ствари отргну контроли у безбедносном, дипломатском и политичком смислу.

„Не могу да замислим да било ко нормалан и при здравој памети стави потпис на чин велеиздаје, односно документ који самопроглашено ‘Косово’ уводи у УН. Сви су довољно паметни да то схвате. Вучић можда јесте луд али није глуп. За такве ствари се у модерној Европи суди за велеиздају, као у Шпанији“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је вероватно Вучићев план да за пропаст преговора о споразуму буде оптужен председник приштинске владе Аљбин Курти, што му је у последњих неколико месеци и успевало, јер се Курти показао као „не нарочито талентован у дипломатском смислу“.

„У оквиру техничког дијалога са албанском страном уз посредовање ЕУ могло би да се разговара након што Албанци испуне оно што нису испунили већ 10 година, а преговоре о статусу би требало одбити“, рекао је Јеремић.

На питање шта је урадио као министар спољних послова Србије у вези са Косовом и Метохијом, Јеремић је одговорио да је урадио довољно да „Приштина уз подршку најмоћнијих држава света ни после 13 година не може ни да мрдне“.

Јеремић је истакао да Народна странка сматра да би “немачко-француски” план требало одбити јер би његово прихватање била „чиста издаја Устава Србије, народа и морала“ и да би прихватање таквог документа отворило нову еру нестабилности на Балкану, слично оној из деведесетих година, као и зато што би прихватањем плана била „зацементирана подршка Запада Вучићевој криминалној диктатури“.

„Све што Вучић ради у Србији данас, радио би још жустрије и јаче, али уз аплаузе Запада и врло вероватно уз француски Орден Легије части. Живот узбуњивача из ’Крушика’ Александра Обрадовића би још годинама остао у фиоци, а Србија би се задужила за још десетине милијарди евра, између осталог“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да ће Народна странка одбити евентуални позив Вучића на консултације о споразуму, јер сматра да би о томе требало расправљати на скупштинској седници и да би билатералне консултације биле „у потпуности неуставне“.

„Одласком код Вучића бисмо конвалидирали све што је радио претходних 10 година, а он је на себе на неуставан начин преузео да преговара о Косову и Метохији без икакве платформе и институционалне подршке. Зашто бисмо одлазили на консултације код некога ко нема ни уставни ни законски капацитет да их обавља“, рекао је Јеремић.

Јеремић је подсетио да је Народна странка предложила Нацрт резолуције о Косову и Метохији који је садржао конкретне кораке које би Србија требало да предузме, али је владајућа већина одбила да тај нацрт стави на дневни ред скупштинског заседања.

Упитан о увођењу санкција Русији, Јеремић је одговорио да се већ годину дана могу чути „катаклизмична предвиђања“ да ће Србији бити уведене санкције ако она не уведе санкције Русији, али да се ниједна таква претња није остварила и ништа се није догодило.

„Мислим да би било изузетно тешко замислити да се зато што се не пристаје на неки политички програм који вам даје Европска унија, она уведе санкције Србији. Не видим да је могуће остварити консензус у Европи да се уведу санкције онима који неће да прате одређену политику ЕУ“, закључио је Јеремић.