Народна странка

Народна странка Косово и Метохија: Обраћање Вучића значи још мање права и слобода за Србе на КиМ

Народна странка Косово и Метохија: Обраћање Вучића значи још мање права и слобода за Србе на КиМ

Страх Срба на Косову и Метохији се појачао након ђурђевданског обраћања јавности председника Србије Александра Вучића од 10 тачака.

Немир је страховит, али о томе нема ни речи на телевизијама са националним фреквенцијама.

Ако се у Београду говори о несташици гаса, струје и „рикверц нафти“, како ли је тек Србима на Косову и Метохији? Овде свега тога нема ни када тога има свуда у свету. Овде је тешко наћи и обичне прехрамбене производе српске кондиторске индустрије, и тако је то деценијама...

Може ли бар једно саопштење и бар један телевизијски прилог да буде о животу Срба на Косову и Метохији, о њиховим бригама и надањима, о њиховом суживоту са комшијама Албанцима, или је апсолутно све подређено медијском лимбо денсу СНС-а и голом опстанку на власти?

Саопштења режимских новинара са Косова и Метохије не морају баш увек и нужно да буду аутистична и црна.

Може ли да се чује на РТС-у да је наталитет на Косову и Метохији међу српском популацијом једино место у Србији где се Срби рађају више него што умиру?

Може ли да се чује у српским медијима да је на Косову и Метохији и дан данас највеће истражено налазиште угља у Европи или бар у овом делу Европе?

Чули смо да су прве две тачке обраћања у директној вези са Косовом и Метохијом и да су притисци „неиздрживи“. Неиздрживи за власт у Београду или за живот Срба на Косову и Метохији?

Ако је до те мере неиздрживо за нашег председника, зашто их не подели са нама, можда ће му бити лакше? Можда ћемо га разумети, можда ћемо му олакшати ако га саслушамо...

Ми, Срби на Косову и Метохији, не знамо ни природу тих притисака, сем притисака које сами осећамо у форми полицијских претреса, малтретирања, хапшења и убистава. Не знамо ни форму тих притисака, нити захтеве који се пред њега стављају, нити ко их захтева... Знамо само да ће нам после сваког хитног обраћања бити ускраћена још нека људска права и слободе.

Звецка се оружјем, спомиње се увођење обавезног служења војног рока... Хоће ли то важити и за Србе са Косова и Метохије, или ће важити само за грађане уже Србије без Косова и Метохије? Хоће ли обавезно служење војног рока важити за на пример Албанце из Прешевске долине, само не и за Србе са Косова и Метохије? А кога би онда требало то одслужење војног рока, финансирано из буџета Србије, да обучи и учини зрелијим?

Још једном вас молимо да не правите непријатеља од Руске Федерације, нити од наших западних партнера, оне са којима се само свађате и препуцавате око неких трговинских питања, јер ми ћемо то први осетити као и до сада што је бивало, можда платити и животима...

Не правите непотребне паралеле између руско-украјинског сукоба и нерешеног статуса јужне српске покрајине, штетно је а може много и да нас кошта.

 

Чланови одбора Народне странке са Косова и Метохије