Народна странка

Народна странка: Кризни штаб да ради свој посао уместо што удовољава власти

Народна странка: Кризни штаб да ради свој посао уместо што удовољава власти

Народна странка позивала је данас Кризни штаб да престане да удовољава властима стварањем утиска да је све у реду и да је „корона побеђена“, него да ради свој посао и донесе одговарајуће мере за сузбијање заразе.

„Србија је у светском врху по броју новооболелих на милион становника. Кризни штаб се не оглашава, а власт није у стању да спроводи мере које би контролисале експоненцијано ширење заразе. Број новозаражених је претходне недеље у просеку износио 6.463 дневно, док је здравствени систем поново преоптерећен“, наводи се у саопштењу Одбора Народне странке за здравство.

„Иако је министар здравља Златибор Лончар најављивао да ће колективни имунитет бити постигнут до јуна ове године, јасно је да проценат вакцинисаних није довољан за ефикасно спречавање ширења вируса, поготово што ниво антитела и код вакцинисаних и  код оних који су прележали вирус, опада након шест месеци“, додаје се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да су жртве не само оболели грађани, него и „хронични не-ковид болесници“ због отежане доступности лекара, као и медицински радници, који су поново преоптерећени, јер раде без одмора и преко границе својих капацитета.

„Преоптерећеност система за последицу има ангажованост многих кадрова у здравству на пословима за које нису специјализовани, што такође утиче на квалитет пружене здравствене заштите“, додаје се у саопштењу.

Одбор Народне странке за здравство је подсетио да је у марту 2020. године, када је у Србији било укупно 55 оболелих, уведено ванредно стање са затварањем школа, обданишта и факултета, уз потпуно ограничавање кретања особа старијих од 65 година, које је трајало нешто мање од два месеца.

„Садашње стање у најмању руку је забрињавајуће, јер поред новоизграђених ковид болница, поново су се у ковид систем вратиле многе болнице широм Србије, а у Београду је то случај са КБЦ Звездара, КБЦ Бежанијска Коса и болницом Др Драгиша Мишовић. Неке болнице више од годину и по дана раде у ковид систему, чиме се угрожава лечење хроничних не-ковид пацијената у дужем временском периоду, што је нарочито изражено код ортопедских и онколошких пацијената“, наводи се у саопштењу.