Народна странка

Јеремић: Српска дипломатија у служби режимских таблоида

Јеремић: Српска дипломатија у служби режимских таблоида

“Да је државни врх Србије био озбиљан у намери да спречи да се “Косово” појави у протоколу обележавања стоте годишњице победе у Великом рату, то би био једноставан задатак. Србија можда не би имала довољну специфичну тежину да тако нешто издејствује сама, али уз малу помоћ Руске Федерације би то било решено. Нажалост, то нико од Русије није затражио, што је јасан показатељ тога да државни врх Србије застава Косова у Нотр-Даму претерано не погађа”, изјавио је председник Народне странке Вук Јеремић.

Он је указао да представник  “Косова” не би ни био позван на церемонију обележавања 100 година од завршетка Првог светског рата да за ту прилику није предвиђен “перформанс” Вучића и Тачија.

“Да није било тајних састанака између њих двојице марта ове године на коме су отпочели преговоре о “разграничењу” и где се родила идеја о заједничком појављивању у Паризу 11. новембра, представник “Косова” не би присуствовао тој церемонији. Учешће “Косова” је директна последица Вучићеве шизофрене потребе да буде уочен у мноштву државника који ће се тамо појавити, сервирајући са Тачијем светској јавности идеју о некаквом “историјском миру””, рекао је Јеремић гостујући у емисији “Зумирање”.

Јеремић сматра да Србија велике догађаје, попут предстојећег у Паризу, користи на погрешан начин и да постоји суштински проблем схватања дипломатије код владајућег режима.

“Циљ присуства државног врха на неком дипломатском скупу је да се он атрактивно представи у државним таблоидима и на 'Пинку'”, каже Јеремић и додаје да се од дипломатских односа прави вулгарна представа.

Јеремић сматра да је и Вучићева изјава да је његова политика о разграничењу доживела пораз, потпуно неистинита.

“Реалност је да смо данас у поодмаклој фази разговора о „разграничењу“, односно о корекцији  административне линије разграничења Косова и остатка Србије, која би правно обавезујућим споразумом постала званична државна граница” , каже јеремић и додаје да то подразумева и чланство “Косова” у Уједињеним нацијама.

“Ми се фактички налазимо у завршној фази преговора, и у првој половини 2019. године се може очекивати дипломатско-медијски “блицкриг” у коме ће се само саопштити шта су се две стране договориле”.

Јеремић сматра да би након тога уследила скупштинска декларација, референдум или парламентарни избори који би имали “плебисцитарни карактер” на којима би председник Србије тражио подршку за своју одлуку.

“То би били једни од најнерегуларнијих избора до сада, а Вучић рачуна да би у тим околностима имао окретање главе западних партнера од бруталне крађе, јер им је стало да он добије апсолутну већину и стави потпис на такозвани правно обавезујући споразум”.

На питању чланства Србије у Европској унији, Јеремић каже да је Србија са оваквом влашћу далеко од чланства.

“Да би се суштински приближили Европи, Александар Вучић би морао да одустане од пуне контроле свих институција државе, а он на то није нипошто спреман. Он само жели да настави да влада и уколико је цена тога да Србија не ступи у Европску унију, њега то неће узбудити. Њега занима само то да локална власт у Лапову или републичка власт на Андрићевом венцу не крене да му се дрма - то је примарни мотив његове власти”, каже Јеремић.

Он додаје да решење питања Косова и Метохије не би Србију суштински приближило чланству у Европској унији.

“Све и да се реши Косово и да сутра чаробним штапићем нестане тај проблем, Србија са оваквим правосуђем, са оваквом слободом медија, са оваквом врстом све агресивнијег обрачунавања са политичким противницима, укључујући и физичко, никада неће моћи да буде примљена у Европску унију”, закључује Јеремић.