Народна странка

Станковић у Нишу отворио канцеларију народног посланика, разговор са грађанима сваког четвртка

Станковић у Нишу отворио канцеларију народног посланика, разговор са грађанима сваког четвртка

Преузето са портала Naissus.info
 

Избори одржани у априлу ове године допринели су плурализму мишљења и ставова у Народној скупштини који није постојао од парламентарних избора 2020. године.

Сада скупштински сазив има чланове опозиције, а највећи број опозиционих посланика је из коалиције Уједињених за победу Србије.

Једна од странака која је део садашње опозиционе коалиције је и Народна странка, на чијем је челу Вук Јеремић. Народна странка основана је 2017. године и броји укупно седам потпредседника, од којих је један и млади Нишлија Ђорђе Станковић.

Ђорђе је рођен у Нишу 22. априла 1989. године, где је похађао основну и средњу школу. Грађевинско-архитектонски факултет уписује 2008. године, а после студија одлази у Београд где ради као координатор градње. После три године рада у Београду, враћа се у Ниш, где оснива своју фирму за некретнине и пројектовање.

За време средње школе и студирања Ђорђе је био политички активан. Он је учествовао у раду НВО сектора, као и у радионицама на тему омладинског организовања.

Станковић је политички активан од 2021. године када постаје председник градског одбора Народне странке у Нишу, а у децембру исте године добија звање потпредседника Народне странке. Након избора Ђорђе Станковић одабран је и за позицију народног посланика.

Разговарали смо са Ђорђем о новоотвореној канцеларији народног посланика на Тргу Павла Стојковића 5/7 и његовим идејама како помоћи грађанима Ниша. Канцеларија ће бити отворена за питања грађана сваког четвртка од 17 сати.

Грађани могу да се обрате канцеларији преко мејла [email protected] и телефоном на број 0604002505.

 

Какву улогу имате као народни посланик у Нишу и која ће бити Ваша главна задужења?

Као народни посланик имаћу и локална и државничка задужења у смислу да могу све теме које су важне за грађане да покренем у Народној скупштини и да тражим одговоре на одређена питања, као и да предлажем неке измене закона. Иако и даље нисам званично у скупштини, већ сада крећем са припремама и прикупљам информације везане за неке локалне и националне теме и у томе ми помажу и грађани. Управо сада је канцеларију посетила госпођа Мирјана која ми је дала неке информације на тему породичног закона и његових мана. То је пример само једне од тема на које ћу обратити пажњу када званично будем део скупштине. Међутим, обзиром да сам ја народни посланик из Ниша, везаћу се више за неке локалне теме.

Због чега је отворена ова канцеларија и која идеја Вам је била покретач када сте приступили реализацији овог пројекта?

Идеја је била да што више будем доступан народу. То јесте мој посао као народног посланика, али је појам народног посланика јако негативно перципиран. Сматрам да су народни посланици постали невидљиви, а са друге стране постоји околност да су до априла у Народној скупштини сви посланици били део СНС-а и њихове коалиције. Сви посланици су били под контролом једног човека и аутоматски су сви осетили последице и остали без те врсте предности коју иначе имају. На овај начин желим да повратим праву суштину посла народног посланика и покажем како посланици треба да се брину о народу. Да бисмо бринули о народу, морамо бити блиски народу.

Да ли ће канцеларија народног посланика бити доступна за питања и предлоге грађана Ниша?

Канцеларија је делимично направљена из тог разлога, Нишлије јесу у првом плану. Свакако, у питању није само Ниш, него и читав југ Србије који је донекле запостављен. Већ имамо најаве из Блаца и Пирота и надамо се да ће људи долазити овде. У питању је једна регионална ствар, али су Нишлије нама приоритет, као и локални проблеми који су се нагомилали у току ових десет година. Канцеларија је отворена за све. Тренутно имамо један термин недељно, а ако буде било потребе биће их и више. Јако нам је битно да будемо ту за грађане и да послушамо њихове идеје и проблеме и отварамо их као теме у скупштини.

Какве промене желите да омогућите Нишлијама и шта мислите колики је Ваш утицај у смислу стварних промена?

Мислим да су промене могуће уколико људи препознају труд. Наша је идеја и жеља да дамо све од себе да људима покажемо пут којим морамо заједно ићи како би направили одређену промену. Игманска улица одавно није рађена и ми смо скренули пажњу на тај проблем. Нашом иницијативом, заједно са грађанима, утицали смо на решење тог проблема. Сада се изводе радови у тој улици и она ће бити сређена. Мој утицај ће свакако бити знатно већи када приступим Народној скупштини и моћи ћу ефикасније да решавам проблеме, а биће и далеко лакше решити их.

Шта желите да поручите грађанима Ниша и шта они могу да очекују од Вас?

Желим да поручим да смо ми ту због њих и да би требало дати шансу једној новој генерацији људи која је спремна да се бори за овај град. Разумем да можда нисмо довољно познати и управо зато је битно да нам грађани приђу и препознају наш труд, а када схвате да имамо искрену жељу за променама, схватиће и да су промене близу. Када се догоде промене, град ће бити бољи.