Народна странка

Икодиновић за Нова.рс: Мислим да им је крај веома близу

Икодиновић за Нова.рс: Мислим да им је крај веома близу

Преузето са портала Нова.рс.

 

"Ово се не зове владавина, ово је диктатура човека са поремећеном личности. Требаће нам дупло више времена за опоравак него после Милошевића", каже у интервјуу за портал Нова.рс председник Одбора за спорт Народне странке Данило Икодиновић.

Ватерполо је оставио иза себе, пред њим је политика, а пиштаљка за почетак ове борбе засвирала је оног тренутка када је за себе изабрао Народну странку Вука Јеремића. Уверен је у победу над режимом.

„Мислим да им је крај веома близу. Погледајте само колико озбиљних афера имају, поготову у последњих неколико месеци. Људи живе све теже. Овај балон од сапунице мора ускоро пући. Потребно је да се опозиција уједини, да оставимо сујету, его и личне аспирације по страни и да понудимо народу достојанствен живот и програм“.

У интервјуу за Нова.рс Икодиновић говори и о томе шта фали српској опозицији, а дотакао се и некадашњих колега из базена, који су данас део власти.

Политичка дешавања коментаришате често и прилично оштро. Сада сте на месту председника Одбора за спорт Народне странке. Зашто баш Народна странка и да ли је то и званично ваш улазак у политичке воде?

Да, ово је званично улазак у политику, нема шта друго да буде. Народна странка зато што има најбоље људе, тј. кадар, најбољу инфраструктуру и њихова идеологија ми је најближа. Три месеца сам разговарао са водећим људима странке пре него сам одлучио да им се придружим.

Да Народна странка дође на власт, шта бисте прво урадили за спорт?

Моја идеја и идеја Народне странке је развој и улагање у школски, универзитетски и рекреативни спорт. То је база свих спортова и база здравља деце и људи. Подршка врхунском спорту кроз градске савезе и улагање у инфраструктуру, коју ће опет моћи да користе и школски, рекреативни и универзитетски спорт

Ватерполо клубови таворе, а поносимо се ватерполом и успесима у овом спорту. Како грађани, тако и државни врх, који не штеди на честиткама на освојеним медаљама. У чему је проблем и на чему штеде?

Не бих рекао да таворе. Раднички Крагујевац је освојио Јадранску лигу ове године. Први пут за девет година је један српски тим освојио Јадранску лигу. Они већ годинама веома лепо раде. Имате сад и мегаломански пројекат Раднички НБГД. Клуб који постоји 4-5 година и већ следеће сезоне имаће буџет од 2 милиона евра за играче, тренере, путовања…. Плус ће ове и следеће две године организовати Ф8 Лиге шампиона у ватерполу. То је још два милиона евра за те три године само за организацију. Одакле те енормне паре и зашто клубу који постоји тако мало? Остали клубови се некако сналазе.

Како то објашњавате ако је један ватерполо репрезентативац на челу министарства спорта, а други на челу општине Нови Београд и део је владајуће коалиције?

Не знам, тако се ваљда наместили. Министар спорта је ту већ девет година, а нови Вучићев коалициони партнер је до пре годину дана био “љута” опозиција. Изгледа је схватио да је боље под туђом сукњом.

Данас сте међу највећим критичарима режима. Шта овој власти нећете опростити?

Што су испливали и обогатили се, тј. покрали паре најгори могући људи из српског друштва. Унаказили систем вредности! Затровали нам воду, ваздух и земљу. И тек ће! Што су убили свако достојанство у већини људи. Могао бих данима да набрајам.

Један сте од ретких, ако не и једини, који су се јавно покајали јер сте својевремено подржали листу Александра Вучића и СНС. Како је уопште дошло до тога да се нађете на њој?

Објаснио сам већ, али да поновим укратко да је то било из моје глупости и линије мањег отпора. Линију мањег отпора сам само тад употребио у животу. Увек сам ишао тежим путем. Увек! Корист никаква није била у питању, јер људи увек мисле да је ту само корист.

Како бисте описали владавину СНС и Александра Вучића?

Ово се не зове владавина, ово је диктатура човека са поремећеном личности. Требаће нам дупло више времена за опоравак него после Милошевића, а било је страховито грозно за време Милошевића, сећам се одлично.

Мислите ли да у Србији у скорије време може доћи до смене власти и шта је за то потребно?

Да, мислим да им је крај веома близу. Погледајте само колико озбиљних афера имају, поготову у последњих неколико месеци. Људи живе све теже. Овај балон од сапунице мора ускоро пући. Потребно је да се опозиција уједини, да оставимо сујету, его и личне аспирације по страни и да понудимо народу достојанствен живот и програм. Да народ изађе на изборе, уколико се организују фер избори, у што већем броју и да престану да се плаше ових бахатих скотова. Да схвате да од ових нема горих политичара и људи и кад они оду да можемо само да кренемо напред.

Да ли сте икада имали непријатности због критика упућеној власти?

Нисам, вероватно ме још увек не гледају као претњу по њихове гузице.

Не можемо се не дотаћи теме која је последњих дана потпуно прекрила сва политичка збивања у земљи, а то су оптужбе на рачун Драгана Марковића Палме за сексуално злостављање и подвођење малолетница. Како то коментаришете?

Још док сам био активни играч, значи тамо 2006, 2007. и 2008. године сам слушао приче о тим његовим болесним журкама. Није то од јуче. Дати заштиту сведоцима и њиховим породицама, процесуирати зликовца и послати га на заслужену робију.

Како коментаришете то што Дачић и Вучић, као и институције, остају без конкретних реакција на случај Палма?

Живимо у приватној држави, држави једног човека и то је оно најстрашније. АВ је господар наших живота и смрти. Он одлучује, нажалост, да ли ће неко одговарати или не за све у овој држави. Ужас, туга, јад.

Шта фали нашој опозицији?

Да се ујединимо, оставимо личне интересе по страни, као и сујету, его и све остале ствари које нас коче да будемо јединствени. Неће нама нико помоћи да скинемо Вучића с власти уколико се не ујединимо. Да понудимо конкретан програм, да пронађемо ко је тај који би се супроставио Вучићу на фер изборима и да сви станемо иза њега.

Опишите је у пет речи.

Разједињена, сујетна, углавном је лажна (погледајте последњи пример Шапића и његовос СПАС-а).

Опишите Александра Вучића у пет речи.

Бахатост, некултура, лажљивост, патологија, бестидност.

 

Интервју приредила новинарка портала Нова.рс Јелена Јеловац