Народна странка

Антић: Потребно уједињење свих који су за демократију и европске вредности

Антић: Потребно уједињење свих који су за демократију и европске вредности

Члан Политичког савета Народне странке, историчар Чедомир Антић, изјавио је да сви који су за демократију и вредности које се називају европским морају да се уједине, без обзира да ли су крајња левица или крајња десница.

Антић је за серијал Квака 23 Новинске агенције Фонет рекао да су протести "Један од пет милиона" грађански, баш као што су биле и тромесечне демонстрације 1996. године и 1997. године.

Те демонстрације су формално водиле вође странака, подсећа Антић, који је и сам у њима активно учествовао као један од студентских лидера.

"Квалитет овог протеста је у томе што су у њему многи људи, који нису присталице Савеза за Србију, препознали протест за неке веће вредности", оценио је Антић.

Антић је додао да не постоји политички вођа протеста, што је предност, али и могућа мана у ад хок ситуацијама, попут упада у Радиотелевизију Србије.

Тада, како указује Антић, онај ко први изађе пред полицију аутоматски постаје вођа.

Иако напомиње да није истомишљеник Двери, Антић сматра да на домаћој политичкој сцени недостаје страст коју је тај покрет показао.
"Ми имамо мало таквих који су спремни да изађу пред кордон. У једном тренутку, нестала је та воља", рекао је Антић.

"Неки су изашли из тога зато што су превише рационални, а неки никад нису ни имали ту страст", објаснио је Антић, и подсетио на речи бившег председника Уругваја Хозеа Мухике да политика без страсти не може бити успешна.

Антић је оценио да у Србији не постоје услови за регуларно деловање опозиције, и додао да у свакој нормалној, модерној држави, власт негује опозицију као свој коректив, а да у Србији опозиције заправо и нема, док су грађани јако незадовољни.

"Људи ће рећи да је за то крива опозиција. Е, па није", рекао је Антић, који сматра да је за стање са опозицијом и стање парламентаризма "увек крива власт".