Народна странка

Новаковић: Вучићева најава контрамитинга је радикализација политичких прилика у Србији

Новаковић: Вучићева најава контрамитинга је радикализација политичких прилика у Србији

Посланик Народне странке Борислав Новаковић изјавио је данас да нема никакве сумње да је најава председника Србије Александра Вучића о одржавању контрамитинга 26. маја „радикализација политичких прилика у Србији, које су већ прилично радикалне“.
 
„Вучић нас је вратио у деведесете, поново је унео мржњу у политички живот Србије, довео је политичке односе у неку врсту личног непријатељства“, рекао је Новаковић телевизији Н1.
 
Новаковић је додао да Вучић чини „гестове несигурног човека“, и да познаје Вучића, који „није храбар човек“.

„Он има потребу за пребројавањем, покушава да митингом, који унапред карактерише као највећи у историји, охрабри властито бирачко тело и упути му поруку да се ништа није догодило и да он и даље контролише ситуацију. Покушава да произведе ефекат да контролише ситуацију“, рекао је Новаковић.

Новаковић је навео да „чињеница да је заказао митинг говори о немоћи, да му је потребно да исфорсирано успостави ауторитет који је урушен“.

„Зашто је потребно сазивати митинг ако сте сигурни у себе“, упитао је Новаковић, и додао да је Вучић „увео конфликтну политичку културу вређања, ниподаштавања, омаловажавања опозиције“.

Новаковић је рекао да „у моменту када је сва пажња свих нормалних људи усмерена према родитељима страдале деце, он Вучић све време говори о неким новим изборима“.

Посланик Народне странке је истакао да би требало да се „као друштво суочимо с чињеницом да смо постали болесно друштво“.

„У ком глибу смо се затекли кад смо прихватили патолошки систем вредности у којем искачу старлете и криминалци. Они неће да разговарају о томе“, рекао је Новаковић.

Новаковић је подсетио да се тек навршило недељу дана од масовног убиства у Основној школи „Владислав Рибникар“, „а ми би требало да седнемо с њим и разговарамо о изборима“.

„О каквим изборима? То није тема, него како унормалити ово друштво. Неукусно је имати било шта као тему осим те трагедије и њених социо-психолошких последица“, рекао је Новаковић

„Намера му је да се склонимо с улице, једино чега се он плаши је улица. Опозиција мора да врши и институционални и ванинституционални притисак на Вучића“, рекао је Новаковић.

Упитан о протесту опозиције најављеном за петак у 18 сати, Новаковић је одговорио да је план „да вршимо перманентан притисак док се не отвори озбиљан друштвени дијалог о реформама у Србији“.

„Нисмо решили проблем тако што ће Бранко) Ружић, Братислав Гашић или Александар Вулин поднети оставке, јер доћи ће неки други. Морамо да отворимо разговоре како реформисати друштво да се слична трагедија никад не понови“, рекао је Новаковић, и додао да ће јавност о свим детаљима предстојећег протеста бити обавештена сутра.

Новаковић је додао да би опозиција требало увек раширених руку да дочека предлог за одржавање избора, али „предлог за изборе је у овом тренутку манипулативан и прилика да се скрене пажња са свега што нас је задесило у друштву“.