Народна странка

Новаковић: Пресуда против мене порука да је протест против власти забрањен и кажњив

Новаковић: Пресуда против мене порука да је протест против власти забрањен и кажњив

Потпредседник Народне странке Борислав Новаковић изјавио је данас да је правоснажна пресуда којом је осуђен на шест месеци затвора, две године условно, због противљења „незаконитом уклањању“ баште кафеа у Врбасу, порука демократској јавности да је исказивање протеста против власти „кажњиво и забрањено“, али да га пресуда неће зауставити и да ће се „против режима борити још одлучније и истрајније“.

„Поруке ове пресуде људима који Србију бране од Рио Тинта су ’немојте учествовати у протестима и отпору’ и ’опозициони ангажман се не исплати’, јер би свако могао да прође као Новаковић. Са друге стране, режим ми је пресудом дао до знања да би због сваког мог политичког ангажмана или геста који они тумаче као агресиван могао да завршим у затвору на шест месеци“, рекао је Новаковић телевизији Н1.

Новаковић је истакао да се у септембру 2018. године као посланик Скупштине Војводине, а не као приватно лице, одазвао позиву грађана Врбаса који су указали на незаконито уклањање баште, и додао да му је то била обавеза као посланика.

„Управни суд је потврдио да је уклањање баште је било незаконито и поништио је одлуку општине Врбас да се башта склони као незакониту. Полиција је, дакле, асистирала у незаконитом поступку општине, а ја сам осуђен јер сам се са грађанима противио незаконитим поступцима општине и полиције“, рекао је Новаковић.

Новаковић је додао да ће „бахата општинска власт у Врбасу“ морати да плати одштету власницима кафеа, и то из буџета који пуне грађани Врбаса.

Потпредседник Народне странке је објаснио да је „притрчао када је видео да полицајци користе потпуно несразмерну силу“ према грађанима и када су Михаилу Алексију уврнули руку.

„Питао сам полицајце зашто то раде, они су ми рекли да ће ме привести и тада нисам пружао отпор“, рекао је Новаковић.  
Новаковић је навео да против њега „СНС последњих година води неку врсту психолошког рата“.

„Зграда у Новом Саду у којој живим са породицом често је облепљена разним порукама против мене, али то ме неће поколебати, јер изазива контраефекат и могу да будем само још одлучнији и истрајнији у борби против режима“, закључио је Новаковић.