Народна странка

Новаковић: Вучевић планира рушење СПЕНС-а да би мафија добила највредније земљиште

Новаковић: Вучевић планира рушење СПЕНС-а да би мафија добила највредније земљиште

Повереник Народне странке за Нови Сад Борислав Новаковић изјавио је данас да градоначелник тог града Милош Вучевић планира рушење СПЕНС-а и стадиона ФК Војводина како би грађевинска и урбанистичка мафија добила 150.000 квадратних метара највреднијег земљишта у Србији.

“Рушење СПЕНС-а и изградња нових, мањих објеката, за шта се залаже Вучевић, коштало би између 25 милиона евра и 30 милиона, а реконструкција СПЕНС-а коштала би 10 милиона евра. Очигледно је боље сачувати СПЕНС, који је и архитектонски бисер и симбол Новог Сада“, рекао је Новаковић телевизији Н1.

Новаковић, који је и бивши градоначелник Новог Сада, истакао је да се идеја о рушењу СПЕНС-а јавља сваких пет до седам година, али да су сви ранији градоначелници то одбијали, док је Вучевић први у којем су пословни кругови нашли саговорника за ту идеју.

„Није све у профиту, у СПЕНС-у људи тренирају, реч је и о здрављу нације и квалитету живота. СПЕНС је, уосталом, власништво Новосађана, јер је 1981. године изграђен са 70 одсто средстава обезбеђених самодоприносом, па би о томе требало да одлучују грађани“, рекао је Новаковић.

Новаковић се заузео за изградњу нових спортских објеката, уместо рушења постојећих, и подсетио да је Нови Сад имао 150.000 становника када је грађен СПЕНС, а да сада у том граду живи 517.000 људи.

Новаковић је навео да у време док је он био председник Скупштине Новог Сада СПЕНС није пословао са губитком, а да је у време напредњачке власти, између 2012. године и 2018. године, дуг СПЕНС-а повећан са 150 милиона динара на милијарду динара.

„Прича о рушењу СПЕНС-а је само пробни балон, јер ако Новосађани то ’прогутају’, онда ће се са истом аргументацијом образлагати потреба за рушење фудбалског стадиона, како би грађевинска и урбанистичка мафија добила 150.000 квадратних метара највреднијег земљишта у држави“, рекао је Новаковић.

Новаковић је рекао да рушење СПЕНС-а значи и рушење Новог Сада, јер је тај центар део комуналног и урбаног идентитета Новог Сада.

„Свако ко руши СПЕНС руши и део традиције која заслужује да буде сачувана и унапређена“, рекао је Новаковић.

Бивши градоначелник Новог Сада се заузео да се администрације новосадских јавних комуналних предузећа преместе на први спрат СПЕНС-а, како би тај простор био боље искоришћен.

Новаковић је, поводом предстојећег отварања Жежељевог моста у Новом Саду, рекао да завршетак тог пројекта касни пуних пет година и да је уместо уговорених 45,3 милиона евра плаћено 54 милиона евра, а нико не поставља питање поскупљења градње моста од девет милиона евра.