Народна странка

Новаковић: Тужилаштво да саслуша Вучевића и покрене истрагу о реконструкцији базена у центру СПЕНС

Новаковић: Тужилаштво да саслуша Вучевића и покрене истрагу о реконструкцији базена у центру СПЕНС

Потпредседник Народне странке Борислав Новаковић позвао је данас тужилаштво да покрене истрагу о кривичној одговорности за „катастрофалну реконструкцију“ базена у центру СПЕНС у том граду, за коју је потрошено милион евра, а није урађено ништа.

„На основу захтева за приступ информацијама од јавног значаја, предочена су ми два документа која су израдили професори Факултета техничких наука, један о анализи пропуста приликом санације базена, а други је студија о исправљању грешака и мањкавости. Ти документи су довољни за брзо покретање истраге“, рекао је Новаковић на заједничкој конференцији за новинаре Народне странке, ССП, ДС, ПСГ и Покрета за преокрет.

Новаковић је додао да постоје четири врсте одговорности у том случају, од којих је на првом месту одговорност налогодаваца, првенствено градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, без чије сагласаности ниједан динар не би могао да буде потрошен, и да би прво он требало да буде позван на саслушање.

„Друга врста одговорности је катастрофално пројектовање, а трећа је начин извођења радова, пошто је констатовано много грешака. Четврта врста одговорности је наџор“, рекао је Новаковић.

Новаковић је подсетио да је Вучевић раније рекао да очекује од правобранилаштва да реагује и процени да ли ће покренути кривични или парнични поступак због „скандалозне реконструкције базена“, али да се правобранилаштво до данас није огласило.

„Вучевић је рекао и да ће он преузети политичку одговорност и да себе лично сматра одговорним, али и одређен круг људи које до данас није именовао“, рекао је Новаковић.

Новаковић је навео да су професори Факултета техничких наука констатовали да не постоји елаборат о стању конструкције базена пре санације, нити техничка скица са положајем и врстама оштећења, као ни фотодокументација, и упитао како је „онда могуће било обавити санацију“.

„Бетон за реконструкцију није рађен у фабрици бетона да би био уједначеног квалитета, него мешалицом на лицу места, па је констатовано да је бетон био неуједначеног и непознатог квалитета што је изазвало оштећења. Тако се не ради ни када људи изливају плочу за кућу на селу“, рекао је Новаковић.

Новаковић је додао да је увид у документе о реконструкцији базена остварио у Управи за имовину и имовинско-правна питања Новог Сада.