Народна странка

Новаковић: Нови начелник полиције, а проблеми стари

Новаковић: Нови начелник полиције, а проблеми стари

Избор Горана Радоњића за в.д. начелника Полицијске управе за Нови Сад, као и посета "подршке и охрабрења", коју су новосадској полицији учинили министар унутрашњих послова Александар Вулин и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, оставила је ружан и циничан утисак из најмање четири разлога.

Прво - посета министра унутрашњих послова и градоначелника Новог Сада није имала никакав смисао нити функционални допринос јачању јавне безбедности у Новом Саду.

Напротив, та посета је представљала класичан пример протоколарног парадирања и политичког манекенства, са испразним реченицама и предвидивим исходом.

Друго - подсећам да су на исти начин, на почетку свог мандата, "подршку" од политичара добили и претходни начелници Милорад Шушњић и Слободан Малешић.

Њихов мандат је окончан хапшењем, притвором и кривичним пиступцима.

Тако је Нови Сад доживео јавну бламажу да му два претходна начелника полиције деле притворске просторије са криминалцима које су до јуче јурили.

Била је то јавна потврда онога што је цео Нови Сад знао, а то је чврста спрега између врхова градске власти, челника јавне безбедности и организованог криминала.

У Новом Саду, на трагикомичан начин, на удару закона су водећи полицајци и ситни криминалци, док потпуно заштићени остају кључни политичари и крупни криминалци.

Аланфордовски речено: што мање крадеш, више настрадаш!

Треће - нови начелник није доведен да прекине ову изопачену праксу, него да је настави.

Горан Радоњић није део решења него део проблема, јер је и у мандату претходна два начелника заузимао кључна места у новосадској полицији.

Поставља се логично питање како је било могуће да Шушњић и Малешић заврше у притвору, а њихов најближи сарадник Горан Радоњић напредује?!

Одговор знају и полицајци и криминалци: управо је Радоњић у договору са локалном СНС врхушком селектирао предмете и одређивао шта се "ради", а шта завршава у фиоци.

Четврто - избором новог начелника отклоњена је могућност да се процесуира и да судски епилог добије било која велика корупционашка афера актуелне градске власти.

Компанија „Галенс“ може да одахне, јер ће и даље некажњено бити привилегована.

„Монтоп“, фирма Марка Босанца Боскета, без зазора и бојазни добијаће послове од јавних комуналних предузећа, а Слободан Милић Боцара ће и убудуће бити "официр за везу" између грађевинске мафије и градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића.

Дакле, у Новом Саду је начелник нови, али су проблеми остали стари. Нажалост, наш град је изгубио статус мирног и безбедног места.

Напротив, постао је елдорадо корупције и сигурна кућа за окореле криминалце.

Зато су на априлским изборима Новосађани казнили СНС, а на наредним локаним изборима отвара се реална могућност да опозиција оконча ову политичку, економску и безбедносну агонију Новог Сада.

 

Борислав Новаковић
председник Градског одбора Народне странке Нови Сад