Народна странка

Новаковић: Контић заштићен од одговорности за пребијање јер је део система СНС-а

Новаковић: Контић заштићен од одговорности за пребијање јер је део система СНС-а

Потпредседник Народне странке Борислав Новаковић изјавио је данас да је полиција могла да „за 15 минута ухапси“ Ивана Контића, осумњиченог за брутално пребијање младића у Новом Саду, али да то није учинила јер је он део система СНС-а за куповину гласова на изборима, и да је изостанак брзе реакције полиције доказ „очите спреге криминала и власти“.  

„Све се догодило на прометном месту у Новом Саду, догађај су снимиле камере и постоје сведоци. То значи да је полиција после 15 минута знала ко је виновник. Када, међутим, таква информација дође у полицију у Новом  Саду, прво се проверава да ли је виновник заштићен и да ли је у систему моћи и хијерархије СНС-а. Ако јесте, онда га не дирају“, рекао је Новаковић телевизији Н1.  

Новаковић ј истакао да у Новом Саду „не постоји ниједан ситан нити крупан криминалац који није укључен у систем СНС-а за куповину гласова“, јер нигде као у Новом Саду није тако интензивно и опсежно примењен систем куповине гласова на изборима.  

„Ту тврдњу могу да потпишем. Не верујем градоначелнику Новог Сад Милошу Вучевићу када каже да Контић нема везе са СНС-ом“, рекао је Новаковић.

Новаковић, који је и бивши градоначелник Новог Сада, позвао је начелника новосадске полиције Горана Шушњића да одмах поднесе оставку, јер „истраге не би ни било да се снимак пребијања није појавио у јавности готово 20 дана после догађаја“.

Новаковић је, поводом пројекта изградње станова на обали Дунава код Новог Сада, познатог као „Нови Сад на води“, рекао да тај пројекат подразумева померање насипа за 500 метара у корито реке и у дужини од 4,5 километра, како би инвеститори добили 165 хектара грађевинског земљишта и градили станове које би продавали по цени о 2.500 евра до 3.000 евра по квадратном метру.

„Осим криминалне димензије тог подухвата, постоји и безбедносни, јер ће ток реке бити сужен и Дунав тиме убрзан. То не може да се ради без дозволе Дунавске комисије са седиштем у Будимпешти, а такве дозволе нема. Тиме би се, такође, направила вештачка препрека за плавне воде, па би се плавни таласи прелили према градским насељима и изазвали велике поплаве“, рекао је Новаковић.

Новаковић је истакао да градња „Новог Сада на води“ подразумева и сечу 130 хектара шуме на Каменичкој Ади и Шордошу која представља плућа града, што би био чист екоцид.   

„То је место где би Новосађани требало да се баве рекреацијом, трчањем, вежбањем, шетањем и спортом. На тих четири километра обале не постоји ниједан стамбени објекат. Обала Дунава у Новом Саду припада грађанима, а не грађевинској мафији и онима који су спремни да квадратни метар плате 3.000 евра“, рекао је Новаковић.

Новаковић је навео да компанија „Галенс“ поседује бродоградилиште у Новом Саду и да на тој локацији намерава да изгради зграду од чак 20 спратова и то на самој обали Дунава.

„То је потпуно сумануто. Градња толике зграде значила би да пола становника насеља Лиман више не би имали поглед на Фрушку гору, него на тај мастодон“, рекао је Новаковић.

Новаковић је додао да је јавност открила планове власти о Новом Саду на води, јер је дошла у посед Генералног урбанистичког плана до 2031. године и до Плана генералне регулације.

„Имамо и мишљење Водопривредног института „Јарослав Черни“, који је два пута дао стручно мишљење да пројекат не може да прође са стручне стране“, рекао је Новаковић.

„Јасно је да урбанистишка мафија хоће да се докопа обале Дунава у Новом Саду јер је то профитабилно“, закључио је Новаковић.