Народна странка

Новаковић: Нови Сад постаје Галенс сити

Новаковић: Нови Сад постаје Галенс сити

Поводом јучерашњег скандалозног саопштења компаније Галенс, а као реакцију на текст објављен на порталу 021.рс под насловом "У плану обимно уређење због Галенсовог комплекса на Подбари", истакао бих три момента који бацају ново светло обзиром на чињенице које ова компанија прећуткује.

Прво, из поштовања према урбаној традицији и стандардима које овај град баштини већ вековима, било би лепо да компанија „Галенс“, за своје зграде, које представљају неку врсту стилизованих и шарених касарни, престане да користи израз "кондоминијум".

Наиме, она врста удобности, мира, приватности, социјалне комуникације и еколошких стандарда, који одликују кондоминијум као комплекс затвореног типа, у случају „Галенсове“ станоградње не постоји ни у форензичким траговима.

„Галенс“ не гради, он разграђује урбане стандарде. Хумано минимализује, а профит максимализује. Битан је само број рата и број квадрата!

Друго, из расположиве документације која дефинише изградњу инфраструктуре на локацији „Галенсовог“ комплекса "Кеј гарден резиденс", приметно је да се време изградње зграда и рок за завршетак комуналног опремања у потпуности поклапају.

Позивам градоначелника Милоша Вучевића и власнике „Галенса“ да наведу име само још једне компаније у Новом Саду којој се тако погодује. Да ли постоји једна фирма мимо „Галенса“ којој се тако ургентно излази у сусрет?

Треће, поводом циничног запажања челника компаније „Галенс“ да су "само у последње три године уплатили преко милијарду динара у буџет града", ове урбане терминаторе треба подсетити на околности њиховог пословања.

Ниједна њихова инвестиција није реализована без бројних марифетлука и криминалних радњи.

Само на Пупиновој палати мењањем урбанистичких планова омогућена је већа спратност и 13.000 "нових" квадратних метара. Са просечном ценом од најмање 2.000 евра по квадрату, „Галенсу“ је омогућено да заради 26 милиона евра више у односу на  почетну калкулацију.

У "кондоминијуму" Краљев парк, у Улици Краљевића Марка, на месту старих тршчара, никао је габаритни комплекс зграда.

На тој локацији која је иначе била "под заштитом", прво је дворишни простор из пољопривредног преведен у грађевинско земљиште, а потом је претходно дефинисана спратност увећана.

Тако да је од дозвољених три спрата омогућено да се зидају зграде од девет спратова. Овим погодовањем Галенсу је на тој локацији омогућено да заради додатних 52 милиона евра.

Потпуно је јасно да ни локацију Пупинове палате, као и оронуле тршчаре у Краљевића Марка, „Галенс“ не би купио да претходно није имао договор са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем о коруптивној промени урбанистичких планова. Дакле, репрезентативан пример кривичног дела трговине утицајем.

Поставља се питање има ли краја овом безобразлуку, лоповлуку и пљачки?

Колико још "дуплих пасова" треба да одиграју Милош Вучевић и компанија „Галенс“?

Одговор на ово питање даће грађани Новог Сада на наредним изборима.

Сигуран сам да се њихов исход неће допасти ни „Галенсу“ ни СНС-у!

 

Борислав Новаковић
председник Градског одбора Народне странке за Нови Сад