Народна странка

Новаковић: Андреј Вучић и Милош Вучевић поново намештају за "Галенс"

Новаковић: Андреј Вучић и Милош Вучевић поново намештају за "Галенс"

Током јучерашњег дана градоначелник Новог Сада Милош Вучевић дао је низ скандалозних изјава. Уколико се обистине његове жеље и намере, Нови Сад може претрпети озбиљне последице, а пројекат планског уређења приобаља и излазак Новог Сада на Дунав - неповратну штету.

Градоначелник нас, наиме, обавештава да је обавио разговор са амбасадорком Кине, госпођом Чен Бо, о добијању "преференцијалних кредита" и понуди "једне кинеске компаније" за градњу моста преко Дунава, као и опструкцији ЈВП "Воде Војводине", које коче ове велике идеје.

Прво, на који начин и у којој мери сме и може да се задужи Нови Сад не решава се "преференцијалним кредитима" у разговору са амбасадорима, него у Скупштини Града Новог Сада пред одборницима и отварањем јавне расправе о условима под којима се Град задужује.

Друго, ко гради мост у Новом Саду одређује се расписивањем међународних тендера на којем право учешћа морају имати најбоље светске фирме за градњу мостова, а не системом "стратешког партнера", непосредном погодбом у разговору са било којим амбасадором.

Треће, ако постоји опструкција у вези са дефинисањем садржаја приобаља, њу могу да чине само Славко Врнџић, директор ЈВП "Воде Војводине", Владимир Галић, покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине и Вук Радојевић, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство. Дакле, страначке колеге Милоша Вучевића.

Укратко - кога замајава градоначелник Новог Сада?

Позадина овог спора сасвим је другачија. У Новом Саду, не само у пословним круговима, него и у најширој јавности позната је коруптивна веза између компаније "Галенс" са једне и Андреја Вучића и Милоша Вучевића са друге стране. То је компанија којој се погодује и којој је обећано цело дунавско приобаље. Такође, познато је да већ дужи временски период Андреј Вучић и Милош Вучевић покушавају да смене директора "Вода Војводине" Славка Врнџића и на његово место доведу заменика градоначелника Новог Сада Срђана Кружевића.

Смисао ове смене је, наравно, да се омогући несметано коруптивно деловање Андреја Вучића. Позивамо тужилаштво и полицију да обрате пажњу на овај случај у којем већ сада постоје елементи кривичног дела.

 

Борислав Новаковић,
потпредседник Народне странке и председник Градског одбора Нови Сад