Народна странка

Новаковић: Дилетант Вучевић новом депонијом гура Нови Сад у еколошку катастрофу

Новаковић: Дилетант Вучевић новом депонијом гура Нови Сад у еколошку катастрофу

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и Српска напредна странка настављају са уништавањем живота свих грађана Новог Сада, а њихова нестручност, некомпетентност и дилетантизам из дана у дан померају границу, каже потпредседник Народне странке и бивши градоначелник Новог Сада Борислав Новаковић.

Последњи у низу примера који говори о катастрофалним одлукама Вучевића и његових сарадника јесте најава изградње нове депоније и то, ни мање ни више, него тик уз садашњу, која је сама по себи један од највећих еколошких проблема у Србији.

Простим речником – Вучевић и његове колеге из СНС-а планирају да непосредно уз постојећу депонију у Новом Саду придодају отпад из још седам општина у Војводини – Бачка Паланка, Бачки Петровац, Беочин, Жабаљ, Србобран, Темерин и Врбас – а да притом уместо решења инсталирају нови проблем, са могућим катастрофалним последицама по здравље људи и животну средину, пре свега на Клиси, Сланој Бари и Видовданском насељу.

Након одржане јавне расправе и написа у медијима Народна странка Нови Сад тражи хитну ревизију плана и додатна објашњења, као и укључивање шире стручне јавности у решење овог огромног проблема.

Иако је и лаику јасно о каквом је проблему реч, дужни смо да укажемо на мањкавости и нелогичности у досадашњим одлукама и деловањима СНС-а када су заштита животне средине и климатске промене у питању и дужни смо да обавестимо јавност о неколико кључних проблема у вези са планом Вучићевих дилетаната, пре него што буде прекасно.

Пре свега, захтевамо да се беспоговорно поменута локација искључи из разматрања из више разлога.

Прво, планирани назив Регионални центар за управљање отпадом (РЦУО) је у непосредној близини објеката у којима бораве, раде и живе људи чиме се значајно утиче на квалитет њиховог живота, јавно здравље и безбедност.

Друго, близина електроенергетске мреже високог напона која може представљати оперативни и технички  проблем приликом изградње РЦУО, а за измештање које је потребна детаљна техничко-технолошка припрема, пројекти, сагласности и обимни радови који би резултовали милионским износима и били готово немогући да се спроведу.

Треће, локација која се помиње већ је значајно оптерећена поџемним водама које су посебан проблем приликом изградње санитарне депоније.

Најзад, РЦУО био би смештен у непосредној близини међународног пута Е-75, те би се тиме потенцијално угрозио овај битан међународни правац.

Осим ових, елементарних ствари, које моментално искључују могућност изградње депоније на поменутој локацији, указујемо и на низ других отежавајућих околности које морају бити део стручне расправе и спремни смо да понудимо потенцијална решења, која би била прилагођена и доступна нашим грађанима, како у логистичком и оперативном смислу тако и у економском, а по угледу на постојећа модерна решења.

Под патронатом Александра Вучића, Милоша Вучевића и осталих полуобразованих политичара из СНС-а Србија тоне све дубље у сопствено загађење и налази се деценијама удаљена од цивилизацијских решења, а овим и оваквим наметнутим потезима власт покушава да више од 500.000 Новосађана гурне и у дубоку егзистенцијалну кризу.

Упозоравамо да би усвајањем овог плана Милоша Вучевића била убијена и последња нада да се Нови Сад може спасити од еколошке катастрофе и последња могућност да добијемо одржив у квалитетан систем управљања отпадом прилагођен нашим потребама.

 

Борислав Новаковић,

потпредседник Народне странке и бивши градоначелник Новог Сада