Народна странка

Новаковић: Нови Сад је симбол отпора режиму, грамзивост и клептоманија власти урушиле систем

Новаковић: Нови Сад је симбол отпора режиму, грамзивост и клептоманија власти урушиле систем

Потпредседник Народне странке Борислав Новаковић изјавио је данас да је Нови Сад окупирани град који тероришу брат председника Србије Андреј Вучић и бизнисмен са Косова Звонко Веселиновић.

Новаковић је лист "Нова" рекао да "Андреј Вучић управља политичким процесима, а Звонко Веселиновић оркестрира криминалном сценом".

"Милош Вучевић је формални, а Андреј Вучић је стварни градоначелник Новог Сада. Вучевић није доносилац одлука него извршилац наређења. Он је марионета крупног капитала", рекао је Новаковић.

Према његовим речима, "у Новом Саду је СНС-ов модел управљања институцијама доживео свој врхунац, али и свој крах".

"Та грамзивост и клептоманија урушиле су систем изнутра", казао је Новаковић, и додао да је зато "Нови Сад постао симбол отпора и грађанске непослушности према режиму" председника Србије и Српске напредне странке Александра Вучића.

Поводом премлаћивања грађана на протесту против усвајања Генералног урбанистичког плана 21. јула, Новаковић је рекао да је "посебно срамотно" то што је за физичко малтретирање и насиље над грађанима одговорна "приватна заштитарска фирма у којој раде познати новосадски криминалци".

"Да срамота буде већа, из снимка премлаћивања грађана се види да ти криминалци наређују полицији", рекао је Новаковић.

Он је додао да је до доласка СНС на власт у Новом Саду, градску скупштину и градску кућу обезбеђивала "најобичнија портирска служба".

Новаковић је упитао да ли се Вучевић уплашио жеље грађана да узму активно учешће у политичком животу.

„Власт је посегла за пендреком као начином комуникације и решавања проблема, уместо да подстиче учешће грађана у политици и да се радује грађанској иницијативи која може поправити квалитет донетих одлука у градској скупштини“, рекао је Новаковић.

Новаковић је додао да је пројектом „Нови Сад на води“, чију је градњу омогућио ГУП, предвиђено изградња „тајкунског насеља“ између Морнарице и Бродоградилишта у којем би квадратни метар стамбеног простора коштао између 5.000 евра и 10.000 евра.

„Тај пројекат је споран у шест важних тачака. Прво је социјално политички проблем – да ли грађани Новог Сада имају право на свој град? Да ли обала Дунава припада грађанима или грађевинској мафији? Да ли у благодетима чињенице да град излази на Дунав треба да уживају сви грађани или само елита која је спремна да купи стан по баснословној цени“, упитао је Новаковић.

Новаковић је навео да је други проблем безбедности, јер се ствара реалан ризик од поплава померањем насипа 500 метара у корито реке на потезу од 4,5 километара.

„То значи да нови насип смањује проточну моћ реке и да ће сваки велики плавни талас ударати у њега као вештачку баријеру и вараћати воду у правцу насеља Телеп, Адице, Ветерник и Футог“, рекао је Новаковић.

Председник Градског одбора Народне странке Нови Сад додао је да је трећи проблем еколошки, јер су Рибарско острво, Шодрош и Каменичка ада плућа Новог Сада, односно нетакнута природа на површини већој од 130 хектара шуме.

„Разноликост биљног и животињског света овај дунавски кутак чини јединственом оазом. Већ је подизање такозваног кинеског моста условило сечу заштићеног дрвећа на Шодрошу, што је непосредан повод да последње протесте“, рекао је Новаковић.

Новаковић је навео да је пројекат „Нови Сад на води“ дубоко коруптиван и да је најочигледнији пример бахатости и одсуства морала компанија „Галенс“ Небојше Петрића, која је купила локацију Бродоградилиште, где је предвиђен блок зграда од 20 спратова на осам хектара грађевинског  земљишта.

„Пети проблем је међународни, јер се померањем насипа 500 метара у корито Дунава не само смањује проточна моћ реке, него се убрзава и њен ток, те се отвара питање безбедности саобраћајних коридора“, рекао је Новаковић.

Новаковић је додао да је „Галенс“ постао власник Бродоградилишта 2017. године, када је вредност локације била потпуно безвредна, јер је ту била забрањена градња објеката, и да та компанија никада не би купила Бродоградилиште „да није имала коруптивни договор са градским властима да та локација у једном тренутку постане градско грађевинско земљиште“.