Народна странка

Новаковић: Бранићемо обалу Дунава физички, ако буде потребно

Новаковић: Бранићемо обалу Дунава физички, ако буде потребно

Потпредседник Народне странке и председник Градског одбора Нови Сад Борислав Новаковић позвао је данас тужилаштво да реагује „због бродоградилишта у власништву компаније ’Галенс’“, која у дослуху с градском влашћу Новог Сада планира да укрупни посед на приобаљу Дунава.  

„Реч је трговини утицајем коју ни градоначелник Милош Вучевић ни ’Галенс’ више не крију", рекао је Новаковић на конференцији за новинаре у Градском одбору Народне странке Нови Сад.  

Новаковић је најавио ће са грађанима "ако треба, са грађанима и активистима физички бранити обалу Дунава".

"Ако мисле да ово може да прође, грдно се варају", истакао је Новаковић.

Откако је Институт "Јарослав Черни" и званично саопштио да нема ничег проблематичног у премештању насипа, јавности је потврђена намера компаније „Галенс“ да бродоградилиште, које је купила 2017. године, претвори у стамбено-пословни комплекс који инвеститор означава као "хумани".

Најављено је померање насипа и додатно учвршћивање обале, и то у границама новопланираног комплекса.
Новаковић је рекао да је цео посао "припреме терена за захтеве ’Галенса’ пример привредног криминала који би требало да истраже надлежни органи".

„За уређење приобаља требало би прво одржати јавну расправу и да надлежни јасно и недвосмислено кажу шта им је намера и у ком обиму", рекао је Новаковић.

"Сваки пут кад ми добијемо неке инсајдерске информације, они (СНС и градска власт) кажу да то није тачно, па се после испостави да смо све време били у праву. Нека изађу и јасно кажу шта је шта. До овог тренутка то нису урадили, нико није видео документ који је израдио Институт 'Јарослав Черни' у целини, постоји завера ћутања. ’Галенс’ очито телефонира градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу шта жели", додао је Новаковић.

Новаковић је навео да се и у случају приобаља понавља исти образац као и у претходним пројектима „Галенса“ – купује се безвредно земљиште, које касније изменама урбанистичких планова добија огромну вредност.

"Одједном ће новим Генералним урбанистичким планом, изменама плана генералне и плана детаљне регулације на простору бродоградилишта и окружења бити предвиђена станоградња, што није било тако у тренутку куповине бродоградилишта. Погледајте шта градоначелник мора да уради да би погодовао компанији ’Галенс’. Притом је то кривично дело трговина утицајем, јер да ’Галенс’ није имао договор с градоначелником и обећање да ће бити мењана урбанистичка докуементација, они никад то не би ни купили. У тренутку куповине је то земљиште у кориту реке, а ако помере насип 500 метара у дубину, то постаје једно од највреднијих грађевинских земљишта", рекао је Новаковић.

Новаковић је указао указује на обавезу конверзије земљишта – три кључне парцеле на поменутој локацији још увек су у власништву државе, док је једна у власништву Града Новог Сада, а на једној од њих право коришћења има „Галенс“.

Право коришћења ће, како је рекао, бити претворено у право својине за „Галенс“, а само је питање да ли ће то бити урађено путем лицитације или "неког марифетлука".

"Очигледно је да ’Галенс’ жели и да укрупни посед и да ће покушати да дође до преостале три парцеле на којима нема ни право коришћења ни својине. Видећемо како ће то урадити, али закон предвиђа конверзију уз накнаду – по цени тржишне вредности земљишта. Ово сматрам врхунским криминалом и овако нешто нигде у држави нисам видео на овај начин", навео је Новаковић.

Градски одбор Народне странке Нови Сад предложио је да Град распише међународни тендер за уређење обале у Новом Саду на потезу бродоградилишта, Каменичке аде, Шодроша, Рибарског острва и морнарице, на којем ће моћи да учествују све архитектонске куће које то желе.

"Тако ћемо добити најбоље могуће решење. У противном се вртимо у круг и бавимо више нечим што има везе с привредним криминалом, а не са развојем Новог Сада", рекао је Новаковић.

 

Преузето са портала 021