Народна странка

Боровић: Системски решити право на једини дом

Боровић: Системски решити право на једини дом

Народна странка не заговара заштиту дужника у односу на повериоце, али сматра да Закон о извршењу и обезбеђењу мора бити измењен и прилагођен Уставу Србије и међународним обавезама које смо преузели.

У гаранцију за враћања дуга не сме бити укључено власништво над јединим породичним домом који би био укључен у намирење дуга дужника према повериоцу.

Србија, уосталом, има дугу демократску и цивилизацијску традицију када је у питању ова област. Још је далеке 1836. указом Милоша Обреновића било забрањено да се сељаку одузму дом и средства за рад на име дуга.

Многе земље, попут Мађарске, увеле су мораторијум на извршења на једином дому или стану у којем живи дужник како би зауставиле ескалацију бескућништва.

Изменама Закона о извршењу и обезбеђењу из 2018. године чак је појачана репресија над дужницима и практично елиминисана јавност извршног поступка.

Овај антицивилизацијски закон је извршне дужнике сврстао у ред најокорелијих криминалаца, а  насупрот томе, део судске власти је на мала врата предао јавним извршитељима.

Поступци се воде по убрзаном поступку, па дужници више немају правних средстава да се боре. Ту су и неразумно високи трошкови извршног поступка, незабележени у било којој држави чак и у окружењу. Поред кршења Европске конвенције о људским правима и гарантованог права на дом, крше се и уставне одредбе о неповредивости стана.

Србија мора системски да реши питање права на дом као минималну цивилизацијску тековину и брука је за ову државу да самоорганизовани грађани буду последња одбрана обичних људи од тајкуна, банака и извршитеља.

Право на дом не сме да зависи ни од храбрости појединца ни од добре воље судије нити активиста, већ мора бити системски загарантовано право у измењеном Закону о извршењу и обезбеђењу.

 

Борислав Боровић
председник Одбора Народне странке за привреду и финансије