Народна странка

Боровић: Субвенције страним компанијама без ефеката на технолошки развој и трансфер знања у Србију

Боровић: Субвенције страним компанијама без ефеката на технолошки развој и трансфер знања у Србију

Комисија за контролу државне помоћи је саопштила да је компанији Хенкел Србија одобрено нових је 4,5 милиона евра државних субвенција са обавезом да запосли сто нових радника до краја 2023. године.

То значи да је Хенкел овог пута од државе добио 45.000 евра по једном новозапосленом.

Хенкел Србија је иначе рекордер по износу субвенцијама државе по новозапосленом раднику јер је 2020. године добио 14,4 милиона евра субвенција за запошљавање такође сто нових радника, што је невероватних 144.362 евра по запосленом раднику.

Очигледно је, да Хенкелу требају сталне финансијске ињекције државе. У супротном, би вероватно напустила Србију као што раде компаније када им “пресуши” финансијска помоћ државе, што делује прилично депримирајуће у моделу који читаву деценију форсира режим на власти као главни ослонац економског развоја.

Читав овај погубни модел се своди да субвенционисани инвеститор запосли неколико десетина или стотина радника који ће радити најпростије послове за ниске или чак минималне плате, узгред извлачећи профит зарађен у Србији у земљу из које је дошао.

Уместо да се субвенције страним инвеститорима услове ангажовањем домаћих добављача и дистрибутера, државу интересује само број нових радних места.

На тај начин добијамо страну компанију која делујe потпуно независно од локалне привреде без икаквог позитивног утицаја на њу.

У том случају су и ефекти на технолошки развој, трансфер знања, науке и развој - никакви.

Пример нових субвенција Хенкелу само сликовито показује где иде њихов профит. Он иде ван Србије а не за инвестиције у Србију које опет морамо ми обезбедити, да се не би наљутили и отишли из Србије.

 

Борислав Боровић
председник Одбора Народне странке за привреду и финансије