Народна странка

Боровић: На инфлацију системским а не привременим решењима

Боровић: На инфлацију системским а не привременим решењима

Инфлација у Србији константно расте и у фебруару 2022. године она већ износи 8,8 одсто. Како је међугодишња инфлација у јануару износила 8,2 одсто, а на крају прошле године 7,9 одсто, онда је јасно да се мора приступити системским решењима обуздавања раста цена које “једу” примања грађана и драматично угрожавају њихов стандард.

Криза око Украјине не сме бити изговор, већ додатни разлог за системску а не ad hoc антиинфлациону политику.

НБС и Влада Србије очигледно не препознају стварне разлоге раста цена. “Преписивање” процена о смиривању инфлације за средину године које износе међународне финансијске институције је само потврда њиховог елементарног несналажења, јер се разлози глобалне инфлације добрим делом не поклапају са оним у Србији. У Србији је то пре свега трошковна а делимично и структурна инфлација.

Антиинфлациони пакет мора бити усмерен на обарање трошкова и елиминисање злоупотреба на тржишту које дижу цене. Део пакета мора бити трајно, а не предизборно смањивањем акциза на гориво пољопривредницима или транспортним фирмама чиме би се директно утицало на смањење притиска на цене прехрамбених производа пре свега. Привремене мере могу бити у сврху “куповања времена”, а никако трајна антиинфлациона политика.

Ту спада и укидање акцизе на струју уведене 2015. године. Такође, мора се активирати готово заборављена антимонополска политика, јер злоупотребе монополског положаја погубно делију на тржиште и врше утицај на раст цена. Подстицајима кроз фискалну политику, помоћи супституцију увоза и ублажавања ефеката увозне инфлације, а која ће лековито утицати и на пад спољнотрговинског дефицита.

На крају, и политика плата у јавном сектору мора бити у овом антиинфлационом пакету у смислу ограничења годишњег раста плата на ниво годишњег раста привреде изузев у делу минималних плата. Додатно, селективно инвестирање у секторе који заостају у оквиру националне привреде су добар начин за успешно сузбијање структурне инфлације. Дакле системским, а не привременим решењима обарати инфлацију. Зубобоља се не лечи лековима за ублажавање бола већ лечењем болесног зуба.

 

Борислав Боровић
председник Одбора Народне странке за привреду и финансије